Krajané v Iowě vybrali milion korun pro děčínskou knihovnu

Krajané v Cedar Rapids, setkání krajanů

CR2CR je zkratkou projektu Cedar Rapids pro Českou republiku - anebo také obráceně. Projekt vznikl v souvislosti se záplavami, které postihly Česko letos v létě. A obyvatelé Cedar Rapids v Iowě, kde dosud žije početná česká komunita a kde také sídlí České a slovenské národní muzeum a knihovna, se rozhodli pomoci. A také oplatit pomoc, kterou sami od české vlády dostali v roce 2008, když povodně postihly zase jejich město.

Tehdy bylo Česko mezi prvními, kdo muzeu a knihovně v Cedar Rapids pomohlo. Instituce dostala dar deset milionů korun na svou obnovu.

"Česká republika nám pomohla jako první, hned po povodních. Dřív než naše město, stát Iowa nebo federální vláda. Nás to velmi překvapilo. A tak jsme začali tlačit na naše úřady, aby se rozhýbaly. To nám pomohlo, aby se věci daly do pohybu," říká Steve Groner, jeden z iniciátorů projektu CR2CR.

Dalším z organizátorů veřejné sbírky byl Tom Hansen:

"Přes tři stovky jednotlivců nám dalo peníze. Získali jsme tak přes 50 tisíc dolarů, tedy zhruba milion korun. Za šest týdnů! To bylo neuvěřitelné."

Skupina českých krajanů, kteří stáli za povodňovou sbírkou pro Českou republiku, navštívila minulý týden Prahu. Setkali se tu mimo jiné i se zmocněncem pro české krajany žijící v zahraničí Karlem Kühnlem. Ten jejich iniciativu velmi ocenil. Peněžní dar od českých krajanů v Iowě nakonec získala knihovna v Děčíně, která patřila mezi ty nejhůře postižené. Připomněl to další návštěvník ze Cedar Rapids, viceprezident Českého a slovenského národního muzea a knihovny Jason Wright:

Krajané v Cedar Rapids,  Jason Wright | foto: Milena Štráfeldová

Velvyslanec navrhl, abychom i my pomohli některé z knihoven, když po povodních dostala pomoc naše knihovna. A vybral knihovnu v Děčíně, která kvůli povodním utrpěla velké škody."Svůj dar odevzdali krajané ze Cedar Rapids děčínské knihovně právě před týdnem. Tím ale jejich vzájemné vztahy nekončí. Jak potvrdil Jason Wright, chtějí navázat spolupráci mezi vzdělávacími útvary obou knihoven nebo, organizovat výměny mládeže z obou zemí i různé kulturní akce. V knihovně v Cedar Rapids je například nyní výstava nazvaná Tváře svobody. Přibližuje osudy a příběhy lidí, kteří v době totality uprchli z bývalého Československa do Spojených států.