Krajané v Rakousku pozitivně hodnotí úspěch českého referenda

Úspěch referenda o vstupu České republiky do Evropské unie uvítali také krajané žijící v Rakousku. "Jsme velice rádi, vypadá to velice dobře, vypadá to výtečně, takže je to všechno v pořádku. Mohu se jen opakovat - je to pozitivní," neskrývala radost předsedkyně Kulturního klubu Čechů a Slováků v Rakousku Helena Baslerová v reakci na výsledky českého plebiscitu.

V každém případě se hlasování českých voličů příznivě odrazí v budoucnosti na zlepšení kontaktů s Českou republikou. "Bude více kulturní výměny a možná i více mladších lidí, kteří přijdou do Rakouska za prací či studiem a podpoří krajanský život. A trošičku nám pomohou, abychom nezapomněli češtinu a abychom nezapomněli, odkud jsme přišli," dodala.

Úspěšné referendum pomůže zlepšit vztahy mezi Rakouskem a Českem, které podle Baslerové nebyly zrovna nejideálnější. "V podstatě budeme na jedné lodi. Na zlepšení vztahů ale budeme muset pracovat trošičku delší dobu," dodala Helena Baslerová. Připomněla otázku jaderné elektrárny Temelín a tzv. Benešových dekretů, které ovlivnily vztahy mezi oběma zeměmi.

Přemysl Janýr z Fóra pro česko-rakouský dialog zdůraznil, že pozitivní výsledek lidového hlasování se očekával, a tudíž není překvapením. Úspěšné referendum a vstup Česka do EU dává možnost v rámci unie jednat o vyřešení některých problémů mezi oběma zeměmi a zlepšit vztahy mezi Vídní a Prahou. "Ty vztahy mezi Rakouskem a Českem patří pořád k té nejhorší fázi přesto, že nejsou tak vyhrocené, jako třeba před rokem," upozornil. Šance na zlepšení kontaktů existuje, vždyť Rakousko a Česko mají celou řadu společných zájmů, dodal.