Král českých komiků Vlasta Burian byl pohřben na Vyšehradě

Vlasta Burian byl pohřben na Vyšehradě, Foto: ČTK

Čtyřicet let po smrti je jméno českého komika Vlasty Buriana opět v popředí zájmu. Jeho ostatky byly vyzdviženy z Vinohradského hřbitova a ve čtvrtek a v pátek pak vystaveny v pražském Rudolfinu. Poté byly urny s popelem velkého herce a jeho ženy Niny převezeny na Vyšehrad do nově vybudovaného hrobu. Další informace se dozvíte z následujícího příspěvku, který připravila Eva Petržílková.

Anton Špelec, ostrostřelec, Lelíček ve službách Sherlocka Holmese, Tři vejce do skla, Ducháček to zařídí, U pokladny stál a Přednosta stanice - to jsou názvy nejznámějších filmů, ve kterých zazářil král českých komiků Vlasta Burian. Od 50. let se ale musel herec světového formátu spokojit s vystupováním na podřadných estrádách. Na sklonku života totiž čelil nařčení z kolaborace s Němci, za což byl na základě vynuceného svědectví a vykonstruovaných obvinění v roce 1947 odsouzen. Více k tomu Pavel Holík - jeden ze zakladelů Společnosti Vlasty Buriana...

"Dvakrát to obvinění muselo být stáhnuto, protože ty body byly vyvráceny v několika minutách. A když potom při to třetím procesu ke konci roku 1947, tam už na tom spolupracovala StB, vystoupili tam někteří svědci takového ražení jako třeba byl Karel Konrád, který byl komunistický novinář, ale Vlasta Burian ho vlastně po celou dobu haydrichiády - dalo by se říci v uvozovkách - ukrýval ve svém divadle, kde mu redigoval jeho programy, tak ten potom, když vehementně přímo vystupoval na obranu Vlasty Buriana, jak se k němu choval a jak mu umožnil pracovat a žít v tý době, StB mu potom dost vehementně zdůraznila, že by nebylo dobré, aby se Vlasty Buriana tolik zastával. A potom vlastně ten proces byl bez té jeho svědecké výpovědi. Dokonce ani jeho obhájce nesměl ke konci ani vystoupit."

Vlasta Burian tak ztratil čest, majetek i práci. Zemřel na následky nachlazení ze zapadlé zájezdové štace 31. ledna 1962. Plně rehabilitován byl až dvaatřicet let po smrti. V roce 1998 Společnost Vlasty Buriana iniciovala v rámci oslav 100. výročí české kinematografie odhalení pamětní desky na hercově vile v Praze - Dejvicích a umístění jeho busty v Divadle Komedie, kde byl patnáct let ředitelem a majitelem. Od stejného roku nese jméno Buriana i přilehlá pasáž. Společnost se zasloužila i o přestěhování hercových ostatků z Vinohradského hřbitova na Vyšehrad. Jak uvedl bratr Pavla Holíka - Petr, věc se začala připravovat už v roce 1998:

"Je tedy všeobecně známo, že ten Vyšehradský hřbitov je přeplněn do posledního místečka a já jsem tam procházel mnohokrát a nemohl jsem se smířit s tím, že se tam místo pro Vlastu Buriana nenajde. Až jednoho dne jsem před kapitulní hrobkou v samotném srdci hřbitova, jedno místečko objevil, které však nebylo předem určeno k vytvoření nějakého hrobu. No a potom jsem začal jednat se Správou pražských hřbitovů, která je vlastníkem tohoto pozemku a samozřejmě pak už začala celá tahleta byrokratická mašinérie - to znamená magistrát, památkáři atd."

Záštitu nad celou akcí převzal ministr kultury Pavel Dostál, jehož resort přispěl částkou 200.000 korun. Samotný akt má ale i své odpůrce, kteří hovoří o marnotratnosti ministerstva, nepřípadnosti podobných akcí a znesvěcování posvátných prostor. Na obhajobu Burianovy společnosti vystoupil

Vlasta Burian byl pohřben na Vyšehradě,  Foto: ČTK
historik Vladimír Just, autor knihy "Věc:Vlasta Burian", když napsal, že pár lidem se podařilo alespoň částečně napravit nenapravitelné. A na závěr ještě jeden vzkaz pro krajany v Austrálii:

"Nerad bych zapomněl ještě na jednu velmi důležitou věc, která nás potěšila. Bylo to to, že nás prostřednictvím jedné dámy požádali krajané ze západní Austrálie, abychom zde v Rudolfinu položili věnec, na který vybrali dvěstě australských dolarů. Jménem společnosti Vlasty Buriana mnohokrát za toto krásné gesto děkujeme."

Autor: Eva Petržílková
spustit audio