Kritici dali cenu za nejlepší film Slámově Krajině ve stínu

Čeští filmoví kritici vybrali jako nejlepší film roku 2020 černobílé historické drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Kromě úspěchu v hlavní kategorii snímek vynesl i ocenění pro nejlepší herečku Magdaléně Borové. Film Agnieszky Hollandové Šarlatán o přírodním léčiteli Janu Mikoláškovi obdržel cenu za režii a díky Ivanu Trojanovi také za nejlepší mužský herecký výkon. Ceny se předávaly v pražském Divadle Archa bez publika, zájemci mohli ceremoniál živě sledovat na ČT Art.

"Jsem vděčná, že mohu být součástí Krajiny ve stínu, a mám radost, že se Marii dostalo takové pozornosti, protože jejím skutečným předobrazem je paní Korbelová, o které nám její syn pan Ferdinand Korbel hodně vyprávěl. Její cesta by nám mohla být inspirací do chvil, kdy nám v životě dochází odvaha jít dál," řekla při přebírání ceny Borová. Slámův film má další šance na ocenění při cenách Český lev, získal v nich 15 nominací.

Nejlepším dokumentem v Cenách české filmové kritiky se dnes stal nejnavštěvovanější snímek loňského roku V síti, počin Barbory Chalupové a Víta Klusáka, odkrývající praktiky online sexuálních predátorů. Cena pro objev roku připadla Jindřichu Andršovi, režisérovi dokumentárního filmu Nová šichta o horníkovi, který po zavření dolu hledá nové životní uplatnění.