Havlovo Odcházení získalo dvanáct nominací na Českého lva

La Retirada

V sobotu 4. února byly v přímém přenosu České televize vyhlášeny nominace na prestižní filmové ceny Český lev. Nejvíce, celkem dvanáct, jich získal snímek nedávno zemřelého dramatika a českého exprezidenta Václava Havla Odcházení. Česká filmová a televizní akademie vybírala ze 24 českých snímků všech žánrů, které vznikly v roce 2011.

Vedle Odcházení jsou mezi nimi například válečný velkofilm Lidice, animovaný Alois Nebel, drama Nevinnost, thriller Vendeta, komedie Perfect Days, dále snímky Poupata, Dům nebo například Autopohádky nebo Fimfárum. Ze 17 dokumentů se do nominací dostaly Divadlo Svoboda Jakuba Hejny, Nickyho rodina Mateje Mináče, Pod sluncem tma Martina Marečka, Trafačka - Chrám svobody Saši Dlouhého a Romana Vávry a Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka. V každé ze soutěžních kategorií bylo navrženo pět nominací, které se během finálového večera ještě zúží na tři.

Porota ale už některé snímky ocenila. Ze zahraničních filmů z loňské produkce dostal Českého lva britský oscarový historický snímek Králova řeč režiséra Toma Hoopera. Ceny poroty filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný a dokumentární snímek obdržely projekty Rodina je základ státu a Vše pro dobro světa a Nošovic. Režisér Vít Klusák k tomu na nominačním večeru řekl:

Klára Issová a Vít Klusák,  foto: ČTK
"Děkuji kritikům a teoretikům, protože - byť člověk má pocit, že tyhle soutěže jsou šaškárny - tak na rovinu: udělá to radost."

Oceněn byl i nejlepší studentský snímek. Cenu dostal Jakub Šmíd z pražské FAMU za film Neplavci. Zachytil v něm unuděnost mládí i hledání sebe sama:

"Inspirovalo mne vyprávění scénáristky Lucie Kajánkové, která jezdila do rekreačního střediska na konci světa na prázdniny a vykládala mi, jak se tam strašně nudila. Pak jsme tam jeli společně a napsali jsme podle toho scénář."

Jakub Šmíd  (vpravo),  foto: ČTK
Film Václava Havla Odcházení získal no minace na hned dvanáct křišťálových sošek, včetně režie i té nejprestižnější, ceny za nejlepší film. A jaké jsou další nominace v této kategorii? To už říká krátký sestřih z nominačního večera:

"V kategorii nejlepší film jsou nominovány tyto snímky: Alois Nebel producenta Pavla Strnada a společnosti Negativ, Nevinnost producenta Rudolfa Biermanna a společnosti InFilm Praha, Odcházení producenta Jaroslava Boučka a společnosti Buc-film, Poupata producenta Viktora Schwarcze a společnosti Cineart TV Praha a Rodina je základ státu producenta Radima Procházky a společnosti Produkce Radim Procházka."

Ceny budou zveřejněny na slavnostním večeru, který proběhne v Praze 3. března.