O českém filmu na karlovarském festivalu ještě není rozhodnuto

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Pořadatelé Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dokončují přípravy programu letošního 46. ročníku. Zatím je jisté, že festival uvede retrospektivu mladých řeckých filmařů, připomene amerického režiséra Samuela Fullera a zahraniční diváci zde budou moct poprvé vidět film Václava Havla Odcházení. V čele poroty stane proslulý maďarský režisér István Szabó.

István Szabó,  foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Karlovarský filmový festival patří mezi 13 nejprestižnějších světových festivalů. V čele jeho soutěžní poroty letos stane legendární maďarský filmový tvůrce István Szabó. Prezident festivalu Jiří Bartoška k tomu řekl:

"Oddělení programu se vždycky snaží získat osobnost světového filmu a István Szabó je jedním z takových, s ohledem na jeho triptych a Oscara za Mefista. Je to tvůrce evropského formátu. Jsme rádi, že se pan Szabó uvolnil, protože dotáčel film a dodělával postprodukci."

Byly v minulosti pokusy získat ho do poroty?

"Do poroty ne. Pan Szabó tu byl, toto bude jeho třetí nebo čtvrtá návštěva Karlových Varů a vždycky tu byl jako tvůrce."

Karel Och,  foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Další jména porotců i soutěžících filmů zatím zůstávají neveřejná. Podle jakých pravidel například vybírají pořadatelé české zástupce do soutěže, vysvětlil nový programový ředitel festivalu Karel Och, který nahladil ve festivalovém týmu Evu Zaoralovou:

"My preferujeme filmy novějšího data. Buď takové, které se rozhodnou pro světovou premiéru v rámci karlovarského festivalu nebo byly uvedeny do kin v jarních měsících tohoto roku. Když se podíváte do plánu premiér na druhé pololetí letošního roku, tak sám uvidíte, že jich moc není, a variant filmů, které by nás uspokojily po umělecké stránce, tedy které mají silný příběh a specifické formální pojetí, těch mnoho není. Ale my pevně doufáme, že se podaří českého zástupce v soutěži mít."

Odcházení
Do období duben až červen 2011 spadají například premiéry filmů Czech Made Man režiséra Tomáše Řehořka, Lidice režiséra Petra Nikolaeva a Osmdesát dopisů debutujícího Václava Kadrnky, který ale už soutěžil na mezinárodním festivalu Berlinále. Producent filmu Lidice Adam Dvořák zase Radiu Praha řekl, že mezi tvůrci filmu a štábem festivalu zatím žádné jednání o účasti v soutěži neproběhlo. V prvním pololetí byla uvedena také Nevinnost režiséra Hřebejka a Havlovo Odcházení. Odcházení ale už bylo ohlášeno do festivalového programu.

"My samozřejmě film Václava Havla uvedeme. I proto, že to bude vůbec první uvedení pro zahraniční diváky. Během posledních měsíců se nás na ten film ptalo mnoho našich spolupracovníků i lidí, o kterých víme, že se do Karlových Varů chystají, a my jim chceme dát šanci, aby ten film shlédli a sami si utvořili obrázek, jaký je."

Denis Villeneuve,  foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
...vysvětlil Karel Och. V rámci poct a retrospektiv 46. ročníku festivalu bude uvedena Pocta Samuelu Fullerovi, slavnému americkému režiséru a scénáristovi. Tématickou retrospektivou bude sekce Mladý řecký film, která uvede pozoruhodné řecké snímky z posledních pěti let. Dále Pocta Denisi Villeneuvovi představí kompletní filmografii uznávaného kanadského režiséra současnosti, který byl za svůj poslední film nominován na Oskara. Podle programového ředitele festivalu Denis Villeneuve osobně přijede:

"Já jsem měl možnost s ním mluvit poprvé loni v Benátkách, kdy svůj nový film poprvé uvedl. Jak mi tam prozradil, on už v Karlových Varech kdysi dávno byl s krátkým filmem a je moc rád, že navzdory pracovnímu vytížení způsobenému připravou nového filmu, bude moct do Karlových Varů přijet na prvních pět dnů a všechny své filmy uvést."

Jiří Bartoška představuje plakát 46. MFFKV,  foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Další podrobnosti včetně soutěžících titulů, členů poroty a jmen oceněných zveřejní pořadatelé až v červnu. Podle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky sice jména oceněných jsou už potvrzena, ale z diplomatických důvodů se odsouvají až před zahájení festivalu.

"Potvrzena jména i jsou, ale nechceme je zveřejňovat. Protože se nám třeba v minulosti stalo se Susan Sarandon, že už s ní byl rozhovor, a na posledních chvíli oznámila, bylo to pochopitelné, že natáčí v Kanadě a nemůže přijet. Tomu se už chceme vyvarovat. Dokud ten člověk nestojí na červeném koberci, nemáte garanci, že přijede."

K novinkám 46. ročníku bude patřit zprovoznění Letního kina, které desítky let chátralo. Festival v současné době jedná s vedením města o jeho začlenění do dramaturgie doprovodných akcí a možnostech festivalových projekcí. Festival proběhne od 1. do 9. července.