Dar, který může být přítěží. Do kin přichází Šarlatán

Šarlatán, foto: Marlene Film Production

Před domem léčitele Josefa Mikoláška čekaly na vyšetření davy lidí. Mezi jeho klientelu patřila rodina továrníka Ringhoffera, malíř Max Švabinský či prezident Antonín Zápotocký, kterému zachránil nohu.

Šarlatán,  foto: Marlene Film Production

Bylinky znal dokonale, věděl, kterou nasadit. A díky tomu i zbohatl. Po smrti Zápotockého, který nad ním držel ochrannou ruku, byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k několika letům vězení a propadnutí majetku.

To ho zlomilo a k léčení se nevrátil, uvedla režisérka Agnieszka Hollandová, která si osobnost rozporuplného léčitele vybrala pro svůj film Šarlatán.

"Není to nějaký zázračný muž. Používá přírodu, používá diagnostický talent. Na základě vzorku moči je schopný diagnostikovat nemoc. Byl to výjimečně talentovaný a šíleně soustředěný muž, který obětoval svůj život tomu, aby lidem ten talent dával a zachraňoval jejich zdraví a život. Podle svých údajů vyléčil 5,5 milionu lidí. Já bych byla trošku skeptická, jestli to bylo tolik. Ale možná ano."

Klan Trojanů dodal do filmu tři herce

Šarlatán,  foto: ČT

K léčení se pak už Jan Mikolášek nikdy nevrátil a zemřel v zapomnění. Ve filmu ho hraje známý herec Ivan Trojan, jehož rodina do filmu dodala rovnou tři herce.

"Vyprávíme jeho život od první světové války do poloviny 50. let. Uvidíme tam Ivana Trojana, který se mění z čtyřicátníka na pětašedesátníka. Mladého Mikoláška hraje Josef Trojan. Otci se velmi podobá. Je skvělý herec. Měli jsme velké štěstí, že nám tento herecký klan umožnil představit celý dlouhý život člověka."

S Ivanem Trojanem spolupracovala Agnieszka Hollandová i na snímku Hořící keř o Janu Palachovi.

Ivan Trojan: Na dovolenou bych s ním nejel, ale šel bych se k němu léčit

Šarlatán,  foto: ČT

Podle Trojana byl Jan Mikolášek výjimečný a složitý člověk, u kterého je těžké dopátrat se motivací jeho chování.

"Jednu scénu jsme točili asi 23x. Bylo to z toho důvodu, že se tam na poslední chvíli dodala replika, se kterou jsem příliš nesouhlasil a zjistil jsem při natáčení, že mi to dělá takový problém, že jsem tu scénu měl problém zahrát."

Šarlatán,  foto: ČT

Jak dodal, jeho postava je schopná během jedné scény získat i ztratit sympatie diváka.

"Jan Mikolášek se v tomto filmu dostane do dvou mezních situací, kdy mu jde o život. Je obtížné posuzovat, jestli tak, jak se zachová, je sympatické. Je to prostě lidské. Není každý hrdina. Já to těžko můžu posuzovat, když jsem se do takto mezní situace nedostal. Pan Mikolášek byl velká osobnost, člověk, kterého bych si určitě vážil. Myslím, že pokud bych se dostal do zdravotních problémů a nebyla by je schopná vyřešit tradiční medicína, tak bych se na něj obrátil, ale na dovolenou bych s ním nejel."

Šarlatán je mezi kandidáty Evropské filmové ceny

Zdroj: Marlene Film Production

Scénárista Marek Epstein při psaní scénáře vycházel z Mikoláškovy knihy, soudních spisů a vzpomínek pamětníků. V příběhu připouští určitý podíl fikce. Scénář převedl do knižní podoby Josef Klíma a vzniklo tak i knižní životopisné drama muže s léčitelskými schopnostmi.

Šarlatán měl světovou premiéru na Berlinale a teď je i mezi kandidáty na letošní Evropské filmové ceny.