Krize ve Čtyřkoalici je nejspíš zažehnána

Michael Žantovský, Foto: ČTK

Spor spočíval v neshodě o způsobu řešení dluhu jednoho ze čtyřkoaličních partnerů - ODA. Řešení, které tato strana nabídla se totiž nezdálo dostatečně průhledné. Po téměř dvou týdnech napjatého vyjednávání přistoupila ODA na nové řešení. Více Jaromír Marek.

Michael Žantovský,  Foto: ČTK
Celkem dluží Občanská demokratická alinace České pojišťovně osmašedesát miliónů korun. Oproti původnímu řešení, které předpokládalo, že dluh bude splácet velmi dlouho, nyní navrhuje nepoměrně rychlejší a transparentnější variantu. Do 30 dnů zaplatí 10 milionů. Na ty si bude muset půjčit od svých současných a bývalých členů a příznivců strany. Dále se ODA zavázala, že bude ročně splácet 5 milionů korun, tak aby zbývající část dluhu, ve výši 58 milionů korun, byla splacena nejpozději do 14 let. Tuto pohledávku převede věřitel ODy, tedy Česká pojišťovna na vzdělávací nadaci, které bude ODA takto pravidleně přispívat. Bude to ovšem jiná nadace, než ta, kterou Občanská demokratická aliance vybrala původně.

"Přiznávám, že ODA udělala v minulosti chybu. Půjčila si více, než byla schopna splácet a splácela pomalu. Není hanbou tuto chybu přiznat a napravit ji. Pokud tato dohoda bude znamnenat větší důvěryhodnost Čtyřkoalice, měla tato trnitá cesta smysl."

Michael Žantovský,  Cyril Svoboda a Oldřich Kužílek,  Foto: ČTK
Uvedl po skončení jednání předseda ODA Michael Žantovský. Jakou trnitou cestu měl na mysli? Původně totiž aliance zveřejnila jiný plán, jak své finanční závazky umořit. Svému věřiteli České pojišťovně měla jednorázově zaplatit 12 milionů a zbytek pohledávky měl být převeden na vzdělávací nadaci, kterou však kontrolovali někteří členové samotné ODA. Lidovci i unionisté ale tento návrh odmítli jako nedůvěryhodný. KDU-ČSL dokonce přišla s ultimatem: buď se ODA okamžitě sloučí s Unií svobody a tak dluh převezme nebo budou kandidáti ODy vyškrtnuti ze společných kandidátek Čtyřkoalice. S tím však Unie svobody nesouhlasila.

"Vždy jsme chtěli, aby ODA zaplatila dluh vlastními prostředky. Nepřipadá nám ale šťastné, že celý konflikt uvnitř Čtyřkoalice se vlekl tak dlouho. Měl se vyřešit rychleji a bez emocí. Veřejnosti se mělo přednést až konečné řešení, že Čtyřkoalice chce mít průhledné financování, tak jako to bylo vždycky," uvedla předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová s tím, že s řešením je nyní spokojena. Rovněž šéf lidovců považuje dohodu za přijatelný kompromis.

"Tato dohoda dává záruky, že budou dluhy splaceny. Vycházeli jsme z takových nabídek, které byly. Toto je dohoda a v ní musí partneři vždy něco slevit."

Dluh ODA pochází už ze začátku 90. let, ovšem aliance se jeho řešením příliš netrápila. Celý problém vyvstal znovu na začátku loňského prosince, kdy se po dokončené privatizaci České spořitelny mohl dluh ODA stát obchodovatelným. Tehdy čtyřkoaliční partněři, v obavě z možného vydírání ODy, otázku dluhu znovu otevřeli. Krize ve Čtyřkoalici trvala více než měsíc a během této doby poklesly volební preference tohoto politického subjektu z 29 na 22 procenta.