Krnáčová: Pražská koalice se nerozpadá, zůstává funkční

Pražská koalice se nerozpadá a zůstává funkční, řekla novinářům primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Další postup se bude projednávat po pondělním zasedání jednotlivých zastupitelských klubů. Oslabená pražská rada ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) si na mimořádném zasedání přerozdělila kompetence po čtyřech odvolaných radních. Zastupitelé v noci odvolali z městské rady primátorčina náměstka Matěje Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Irenu Ropkovou a Hanu Novákovou (obě ČSSD). Rada má nyní sedm členů. Pro Krnáčovou byl noční vývoj překvapením. Koalice ale podle ní pokračuje dál, smlouva nebyla vypovězena. Podle ministerského předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD) by si Praha zasloužila více stability a méně politikaření. Pro ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše je vývoj v Praze překvapením. Pražská koalice by podle něj měla pokračovat dál, i když v jiném personálním obsazení.

TOP 09 v žádném případě nevstoupí do současné pražské koalice, řekl místopředseda strany Miroslav Kalousek. ODS se pak nechce účastnit vůbec žádné vlády ve městě, uvedl její předseda Petr Fiala. Obě strany jsou ale připraveny jednat o dalším vývoji v Praze. Fiala si prý nepamatuje podobnou situaci v Česku, kde by si vládní koalice navzájem odvolávala své radní. Pokud se koalice skutečně rozpadne, je podle Kalouska TOP 09 ochotna "od nuly" vyjednávat o možných řešeních situace. K jednání je připravena i ODS. Čtveřice pražských zastupitelů České pirátské strany (Piráti) je ochotna jednat o vstupu do magistrátní koalice. Piráti odmítají spolupráci s ODS, ČSSD a KSČM. Podle závěrů referenda mohou jednat buď o podpoře nové koalici, nebo i o své přímé účasti v radě.

Trojkoalice chce hledat nové složení pražské koalice. Současná s ANO a ČSSD není podle ní funkční, vadí jí zasahování do kompetencí radních.