Kuchařské oslavy v Kladně letos zpestřilo vaření guláše

O tom, jak různě může chutnat guláš z hovězího nebo kančího masa, se mohli přesvědčit návštěvníci Oslav svatého Vavřince v Kladně. Týmy profesionálních kuchařů tam předváděly, jak se dá tato oblíbená pochoutka mnoha českých jedlíků uvařit v kotlíku například na černém pivě nebo červeném víně. Tradiční svátek patrona kuchařů a cukrářů přilákal do centra největšího středočeského města podobně jako každý rok tisíce lidí. Oslavy se letos konaly popatnácté. Soutěž ve vaření kotlíkových gulášů byla při letošních oslavách novinkou. "My jsme docela gulášová země a vaření kotlíkových gulášů je velice populární a hlavně to nahrává sezoně kempování a vaření pod stanem," vysvětlil důvody nového soutěžení prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Kuchařské týmy soutěžily také ve vaření tradičních staročeských pokrmů, jejichž základem byla krkovička. Podle předsedy pražských kuchařů a cukrářů Martina Slezáka by měl být správný guláš uvařen nejlépe z hovězí kližky "Doporučoval bych jedině z hovězí kližky, protože obsahuje šlachovinu, která masu dodává šťavnatost," řekl ČTK Slezák. Lidé se prý ale nemají bát ani guláše ze zvěřiny.