Kulhánek: Izrael má plné právo chránit své občany, má podporu ČR

Izrael má plné právo chránit své občany a má neochvějnou podporu České republiky. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek to řekl při dnešní návštěvě země. Ve městě Petach Tikva u Tel Avivu si společně s izraelským ministrem Gabim Aškenazim a slovenským protějškem Ivanem Korčokem prohlédl budovy poničené palestinskou raketou. Konflikt mezi Izraelem a palestinským Hamásem začal 10. května a nepřežilo ho od té doby 242 lidí, především Palestinců. Aškenazi poděkoval Česku i Slovensku za solidaritu. Útok na své území by podle něj žádná země netolerovala.

Kulhánek se dnes mimo jiné sejde také s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. V Izraeli je rovněž šéf německé diplomacie Heiko Maas, který se v Ramalláhu setká i s palestinským premiérem Muhammadem Ištajjou.

Izrael útočí intenzivně na cíle Hamásu v Pásmu Gazy, ale zabíjí přitom i civilisty. Z 230 palestinských obětí bylo podle Izraele 160 členů teroristických organizací, zbylí jsou civilisté. Izraelci tvrdí, že se snaží civilním obětem co nejvíc zamezit, varují před nálety občany a vyzývají k evakuaci. Přesto je mezi mrtvými 65 dětí a 39 žen. Izrael má 12 mrtvých, mezi nimi dva nezletilé. Mezinárodní společenství vytváří tlak na ukončení bojů a dojednání příměří.