Kulhánek nevyloučil omezení přeshraničního pohybu, informace mají být včas

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) po dnešním jednání se svými protějšky ze čtyř evropských zemí nevyloučil další opatření na hranicích kvůli covidu-19. Avizoval vznik skupiny, která o opatřeních zajistí včasné informace. Šéfové diplomacie ČR, Slovinska, Slovenska, Maďarska a Rakouska se též shodli v tom, že jedinou efektivní cestou je očkování co největší části populace.

Šlo o páté jednání skupiny zvané Central 5 (C5). Vznikla zhruba před rokem a jejím hlavním cílem byla spolupráce v boji proti pandemii. Kulhánek navrhl, aby vznikla síť kontaktních osob, které budou spolupráci zemí C5 v boji proti covidu koordinovat. "Především chceme pak zaručit, že se budeme s dostatečným předstihem navzájem informovat o připravovaných opatřeních tak, abychom se nepřekvapovali a abychom nepřekvapovali naše občany," dodal Kulhánek.

Slovensko už dříve kvůli šíření nakažlivější mutace koronaviru zpřísnilo podmínky vstupu do země. Do karantény nemusí cestující plně očkovaní proti nemoci covid-19. Cestování mezi ČR a Slovenskem nedávno zkomplikovalo i dočasné uzavření menších hraničních přechodů se sousedními zeměmi.