Kultura

Připravila Evelina Himalová.

Moje první pozvánka bude na výstavu: Jmenuje se "Oživené kameny" a je k vidění v "Opchodě Žofie Melicharové", což je reprezentační prodejna a minigalerie Divadla Semafor v pasáži jiné pražské oblíbené scény - Studia Ypsilon. Díla autorky Soni Čermákové, kterou jsem pozvala k mikrofonu, si zde můžete i zakoupit, neboť některé exponáty jsou také prodejné. Tolik moravská výtvarnice Soňa Čermáková, jejíž "Oživené kameny" můžete vidět, i si je koupit až do vyprodání, v reprezentační prodejně Divadla Semafor v Praze.


Jiří Suchý připomněl dlouhý zrod inscenace: Podepsala se na něm i skutečnost, že krátce po vzniku libreta začátkem 90. let přišel Semafor o svou scénu v pasáži Alfa. Uvádět ji na provizorním pódiu Divadla Komedie, kde hostoval, mu nepřišlo vhodné, a tak stále čekal na příležitost. V suterénu karlínského divadla, kde soubor už nějaký čas sídlí, se mu zase jeviště zdálo pro tuto hru příliš malé. "Nakonec jsme se však rozhodli přeci jen to zkusit," vzpomínal i za další své kolegy Jiří Suchý, který libreto nové zpěvohry vytvořil na motivy díla Gustava Flauberta... Jiří Suchý, šéf Divadla Semafor, v nové inscenaci "Pokušení svatého Antonína" vytváří populární roli poustevníka. Všechny ženy, které se ho pokoušejí svádět ztvární jeho dlouholetá jevištní partnerka, nositelka Ceny Thálie za rok 1999, Jitka Molavcová. Režie představení, které bude mít řádnou premiéru 8. října, byla svěřena renomovanému režisérovi Petru Novotnému.


Je čas prázdnin, čas dovolených, a - jako už tradičně - skončila sezóna "kamenných" divadel. Jejich inscenace po oba letní měsíce většinou nahradí představení hraná pod širou oblohou. Česká metropole - jak už jsem vás na začátku týdne informovala - například nabízí Letní shakespearovské slavnosti na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Dále může veřejnost zhlédnout od 12. července na nádvoří Novoměstské radnice zajímavé loutkové představení "Johanes doktor Faust aneb Strašlivá komedie s čertem a ještě strašlivějším do pekla zmizením Fausta při strašném faierverku a hrůzyplném hromobití", které nastudoval v Divadle Minor umělecký šéf Státní opery Praha. Jiří Nekvasil. Tato inscenace, stejně jako další "faustovská", připravená pražským Divadlem Komedie, je doprovodnou akcí rozsáhlé výstavy "Sláva barokní Čechie", kterou pod patronátem prezidenta Václava Havla organizují ministerstvo kultury, hlavní město Praha a Národní galerie.

Dramatické zpracování příběhu o Faustovi, tentokrát z pera Christophera Marlowa, pod názvem "Tragická historie o doktoru Faustovi" uvádí Divadlo Komedie denně kromě pondělí do 26. července v prostorách vyšehradských kasemat v sále "Gorlice", v němž jsou umístěny původní barokní sochy z Karlova mostu. Od září ho bude hrát na své scéně a v létě příštího roku s ním vycestuje do Paříže. Podle režiséra Michala Dočekala v limitovaném prostředí klasického jeviště půjde však o zcela jinou verzi, než je ta, pro kterou báječné podmínky vytvořila právě zmíněná velká podzemní prostora vyšehradských tereziánských kasemat, jíž je sám už od prvního vkročení velmi uchvácen:


Závěrem "kulturního magazínu" dovolte ještě pár slov o věhlasném krajanovi, jazzovém trumpetistovi Laco Deczim, který od roku 1986 žije ve Spojených státech a nedávno přijel se skupinou Jazz Celula New York do České republiky potěšit několika koncerty své příznivce a přátele. Nejen v Praze, v paláci Akropolis, kde jsem s ním hovořila a rozhovor uslyšíte v některém z dalších víkendových pořadů, ale také v Novém Boru, Hradci Králové a Jablonci nad Nisou uspořádal nezapomenutelná setkání své kapely s publikem. Současně na nich pokřtil svou novou desku nazvanou "Gas", česky "Plyn", kterou sice nahrál v Americe, ale vydal ji u ryze české firmy Multisonic svého dávného přítele a spoluhráče, známého baskytaristy Karla Vagnera. Ten mi o nejosobitějším jazzmannovi nejen česko-slovenské scény pověděl...