Kultura

V dnešních zajímavostech z kultury vám nejprve představím dvě nové encyklopedické publikace z vydavatelství Reader's Digest Výběr a nový cestopis populárního pražského psychiatra a zároveň spisovatele doktora Jana Cimického. Pak vás pozvu na výstavu World Press Photo do galerie Ambit. Přeji vám, milí posluchači, nerušený poslech! Evelina Himalová.

"Rodinná encyklopedie světových dějin" s podtitulem "Jména, data, události, které utvářely náš svět" - tak se jmenuje původně anglická publikace z mezinárodního nakladatelství Reader's Digest Výběr, která nyní přichází na knižní trh v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Před nedávnem vyšla v Německu, a ještě předtím také ve Francii. Se signálním výtiskem českého vydání byli v minulých dnech seznámeni novináři v Praze. Redakčně upravenou verzi pro potřeby českých uživatelů, jejímž je autorem, představí nyní doktor Jan Zelenka i vám, našim posluchačům... Tolik o práci na českém vydání "Rodinné encyklopedie světových dějin" doktor Jan Zelenka, který je mimochodem jako redaktor podepsán i na jednom z předchozích česky vydaných pozoruhodných titulů z nakladatelství Reader's Digest Výběr - reprezentativní publikaci s názvem "Všechno o Zemi". Poprosím ho tedy o pár slov ještě k tomuto "Místopisnému průvodci světem", jak zní její podtitul... S knižními novinkami pro příznivce encyklopedické literatury, vydanými českou odbočkou mezinárodního nakladatelství Reader's Digest Výběr, vás seznámil doktor Jan Zelenka.

Také pro čtenáře cestopisné literatury mám zajímavý tip: Zatím poslední knížkou populárního českého psychiatra a zároveň spisovatele, autora řady detektivek ale i cestopisů doktora Jana Cimického je "Nefritový drak". Jak už z názvu vyplývá, je věnována Číně. Vyšla v nakladatelství Baronet a obrazově ji doprovodil Karol Benický, známý fotograf slovenského původu žijící v Praze, často se ovšem toulající s fotoaparátem po světě. Tentokrát dělal společnost Janu Cimickému na cestách po krásné, vzdálené zemi, kde - jak tvrdí "lékař lidských duší" - nalezli věci, které jim doma chybějí... U mikrofonu Radia Praha byl populární pražský psychiatr a spisovatel doktor Jan Cimický. O Číně, kterou si zamiloval a kterou objevuje očima obyčejného smrtelníka i ve svém novém cestopisu nazvaném "Nefritový drak", jsem si s ním povídala při jeho křtu. Kmotrou knihy byla spisovatelka Eva Kantůrková a významným hostem při jejím slavnostním uvádění do světa čtenářů čínský velvyslanec v Praze.

A teď, milí posluchači, přijměte pozvání magistry Michaely Kuchařové z pražské galerie Ambit na výstavu nejprestižnější soutěže novinářských fotografií World Press Photo 2000... K návštěvě výstavy World Press Photo 2000 do pražské galerie Ambit na Jungmannově náměstí vás pozvala magistra Michaela Kuchařová.