Kultura

Kresba Emila Holuba

U Kulturního magazínu vás vítá Evelina Himalová.

Nejprve přijměte pozvání na výstavu. Nese název "Emil Holub a Afričané" a zhlédnout ji můžete v pražském Náprstkově muzeu do 2. června. Instalována byla k letošním dvěma jubileím významného lékaře, cestovatele a průkopníka objevování afrického kontinentu, zapsaným i v kalendáři UNESCO - k 155. výročí narození, které připadá na říjen, a stému výročí úmrtí, které jsme si připoměli v únoru. O expozici slavného Čecha hovoří její kurátor Josef Kandert... V Africe strávil doktor Emil Holub téměř 11 let. Sedm let trvala jeho první cesta do Jižní Afriky v letech 1872 až 1879, odkud pochází řada exponátů zmíněné výstavy - přírodní a etnografický materiál, ale mimo jiné i cestopis "Sedm let v Jižní Africe", korespondence s významnými osobnostmi celého světa, četné deníky, mapy, náčrtky i kresby... Místem posledního odpočinku Emila Holuba je Centrální hřbitov ve Vídni. Narodil se však v Holicích na Moravě, kde vzorně pečují o jeho odkaz v tamním Africkém muzeu. Každoročně také pořádají Africká sympózia, kterých se účastní stovky cestovatelů z celého světa. A kde všude se můžeme s rozsáhlými Holubovými sbírkami setkat i v zahraničí..? U mikrofonu Radia Praha byl Josef Kandert, kurátor výstavy "Emil Holub a Afričané" v pražském Náprstkově muzeu.


V Praze v těchto dnech probíhá přehlídka filmů z Evropské unie, která bude od 18. do 27. března pokračovat v Brně. O tom, jakou produkcí se země Evropské unie budou prezentovat na letošním, v pořadí už devátém ročníku Dnů evropského filmu, jste v našem vysílání už slyšeli. Nejočekávanějším je Zlatým glóbem ověnčený, oficiálně nominovaný na Oscara, francouzsko-belgicko-anglicko-italsko-slovinský snímek režiséra Danise Tanoviće "Země nikoho". Na otázku, v čem vidí hlavní smysl a poslání každoročně konaných přehlídek, které si našly už trvalé místo v kulturních kalendářích české a moravské metrople, odpověděla Radiu Praha hlavní koordinátorka programu Dnů evropského filmu Eva Kačerová... uvedla koordinátorka programu Eva Kačerová. Připomínám, že podrobné informace o přehlídce Dny evropského filmu můžete získat na webbové adrese www.eurofilmfest.cz.


Minulou neděli měl na jevišti pražského Divadla Ta Fantastika premiéru nový muzikál nazvaný "Olympic aneb Jak se lítá vzhůru". Příběh o skupině Olympic, která letos na podzim oslaví několika galakoncerty v Ostravě, Brně a Praze svoje čtyřicáté narozeniny, vznikl podle scénáře Petra Jandy, zakladatele této nejstarší české rockové formace, a spisovatelky Ivy Hercíkové. Kromě členů kapely v něm účinkují například Dalibor Gondík, Aleš Háma, Jakub Wehrenberg a Petr Vondráček. Režie se ujal odborník na muzikálová představení Petr Novotný. Ten pro Radio Praha uvedl...