Le Monde: Havel zrežíroval svůj odchod z prezidentské funkce

Český prezident Václav Havel nezapřel svou minulost autora absurdních dramat a filozofických esejí, aby zvýraznil konec svého vládnutí. Píše to francouzský odpoledník Le Monde v souvislosti s nedělním vypršením druhého Havlova mandátu.

"Při režírování svého odchodu nic neponechal náhodě, oslavy začaly v listopadu 2002 na summitu NATO v Praze," píše deník. Jestliže Havlovi počasí nedovolilo, aby se naposled objevil mezi evropskými státníky na summitu EU v Kodani, bude to moci dohnat, neboť se jako čestný host v dubnu v Aténách zúčastní podpisu smluv o přistoupení kandidátských zemí k unii, dodává Le Monde.

Vrací se také k Havlovým posledním oficiální zahraničním návštěvám, které uskutečnil v Německu a na Slovensku. V Bratislavě byl dlouho persona non grata, a to během vlády populisty Vladimíra Mečiara, poznamenává Le Monde.

Všímá si i pátečního zhasnutí neonového srdce, které svítilo nad Pražským hradem, a plánovaného spuštění prezidentské standarty o nedělní půlnoci.

Zlatým hřebem oslav, které uzavře v neděli večer poslední krátký projev, byla podle českého tisku "velká mše showbusinessu", kterou Havlova žena Dagmar, bývalá herečka, připravila v pražském Národním divadle, píše dále deník. Všímá si toho, že mezi vystupujícími zpěváky a herci byli i ti, kteří v Národním divadle podepsali v roce 1977 takzvanou Antichartu.

"Exprezident Václav Havel, jehož úřad bude sídlit kousek od divadla v domě, jehož vlastníkem není nikdo jiný než kníže Karel Schwarzenberg, jeho první kancléř, možná najde chuť a inspiraci napsat novou hru," uzavírá Le Monde.