Lékař: Příbuzní by měli mít právo na informace, ne na dokumentaci

Kompletní zdravotní dokumentace je součástí lékařského tajemství, ale příbuzní mají právo na informace o příčinách i okolnostech smrti svých blízkých. ČTK to řekl ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Pavel Horák. Řešení současné situace však nevidí v předávání dokumentace pozůstalým, protože obsahuje nejen záznam léčby, ale i diagnostické úvahy lékařů a neověřené údaje. Nynější absurdní stav, kdy se do úmrtních listů neuvádějí ani diagnózy, ani příčiny úmrtí, je podle něj výsledkem úsilí ochránců osobních dat.

Debata o tom, zda a v jakém rozsahu mají mít příbuzní přístup ke zdravotní dokumentaci svých zemřelých blízkých, se rozproudila poté, co se manželka tragicky zesnulého Ivana Hlinky několik dní neúspěšně domáhala jeho zdravotní dokumentace. Karlovarská nemocnice ji odmítala vydat kvůli obavám, že by tím porušila zákon. Dokumentaci nakonec Hlinkové předal hejtman Karlovarského kraje. "Vím, že jsem předáním zprávy porušil do jisté míry zákon, ale považuji tento postup za jediný možný," uvedl hejtman.

Horák uvedl, že pokud by pacienti věděli, že dokumentaci bude číst jejich rodina, řadu údajů by lékaři ani nesdělili. Týká se to zejména psychických onemocnění, infekčních nemocí, interrupcí, otcovství i stylu života, například homosexuality či sexuálních partnerů, soudí šéf Všeobecné fakultní nemocnice.

Cestu vidí v existenci systému vnitřní kontroly ve zdravotnických zařízeních. Měl by se zabývat všemi případy, kdy vzniknou pochyby o léčebném postupu. S výsledky takových šetření by měly být rodiny seznámeny, soudí Horák. Nyní je třeba podat oficiální stížnost.

Předsedkyně Občanského sdružení na ochranu pacientů Vladimíra Bošková uvedla, že lidé většinou získají dokumentaci nelegální cestou tak, že se "nad nimi někdo slituje". Míní, že nemocnice musí vydat rodině dokumentaci podle evropské úmluvy o lidských právech. "Úmluva platí a ruší paragrafy českého zákona, které tomu odporují," řekla ČTK.