Internetovou zdravotní knížku už má přes 700 tisíc lidí

Asi 50 tisíc lidí si každý měsíc založí internetovou zdravotní knížku. Koncem roku by celkový počet uživatelů této služby měl být vyšší než 850 tisíc. Tvůrci projektu i lékaři, kteří jsou do systému zapojeni, si od něj slibují jednak možnost ušetřit výdaje na zdravotní péči a rychle zjistit údaje o pacientovi. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Systém zdravotních knížek, které jsou přístupné na internetu, umožňuje lékaři z kteréhokoliv místa České republiky shromáždit bez složitého vyptávání či hledání informace o zdravotním stavu pacienta, pokud mu to dovolí. Zdravotní knížku si totiž zřizuje sám pacient, který jediný rozhoduje, komu do ní přístup umožní.

"Systém IZIP, protože je to skutečně taková specialita, nikde na světě nic podobného v tomto rozsahu nefunguje, je zaváděn od roku 2002, prošel už testovacími a ověřovacími provozy. Od roku 2004 si zřídilo zdravotní knížku dobrovolně již více než 700 tisíc klientů,"

uvedl ředitel společnosti IZIP Tomáš Mládek. Knížku si zatím mohou zřídit pouze klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale ta se chystá uvolnit tuto službu i jiným pojišťovnám. Podle výpočtu analytiků by se zavedením této služby mohlo ušetřit sedm až deset procent výdajů na zdravotní péči. To je však možné, až budou zdravotní knížky více rozšířené. V současné době ji má jen asi každý desátý pojištěnec největší české pojišťovny. V systému je zatím přes 6500 lékařů, 220 lékáren, 77 laboratoří a 28 nemocnic, včetně takových zařízení jako je pražský Institut klinické a experimentální medicíny. Více už jeho ředitel Rudolf Poledne.

"IKEM je zvláštní zařízení, které má spádovou oblast celou ČR, ale z větší části Prahu a Středočeský kraj. Bohužel z těch 700 tisíc registrovaných lidí je jich mnohem méně v Praze. Příští týden začínáme na první klinice tento systém používat. Když víme všichni, že musíme brzdit náklady ve zdravotnictví, tak vlastně jinak, než bez tohoto systému to nejde. Hlavní význam má u pacientů, kteří mají několik chorob, kde rozhodování o terapii je velmi složité a zejména, když se pacient ocitne v jiném prostředí, než u svého rodinného lékaře, tak tam je to zcela zásadní."

Bez dovolení pacienta mohou do zdravotní knížky nahlížet pouze záchranáři v případě první pomoci. Internetová knížka jim totiž umožní rychle zjistit důležité údaje o ošetřovaném a zahájit správnou léčbu, uvádí Tomáš Mládek.

"Máme hlášeny dokonce 2 případy, kdy samotní záchranáři tvrdí, že IZIP zachránil život. Bylo to v případě jedné epileptičky mladé pacientky a v druhém případě jedné kardiačky, to zase byla pacientka vyšší věkové skupiny."

Protože se jedná o citlivá data, je bezpečnost systému řešena podobně jako v bance na principu přístupových a osobních hesel. O český systém internetové zdravotní knížky je zájem i v Evropské unii a získal i světové ocenění.

"Zdravotní knížka s vámi putuje tam, kde jste, tam, kde je internet. Proto jsme byli loni oceněni mezi 12 nejlepších v oblasti e-health v Evropě, byli jsme pozváni přednášet o tom co děláme do Evropského parlamentu, kde se o to velmi intenzívně zajímá Evropská komise. V neposlední řadě jsme obdrželi ocenění mezi 5 nejlepších projektů na světě, jsme pozdávni do Tunisu, kde jsou představitelé států z celého světa."