Letošním vlčnovským králem je jedenáctiletý David Podškubka

Jedenáctiletý David Podškubka se stal letošním vlčnovským králem. V dívčím kroji a s růži v ústech sice bude čelu průvodu vévodit až na konci května, kdy se 195. ročník Jízdy králů ve Vlčnově na Uherskohradišťsku uskuteční, oficiálně představen ¨byl ale již na tradičním Krojovém plese. Krále si každoročně vybírají odvedenci, kterým se ve Vlčnově říká legrúti. Ti jej pak při jízdě také doprovázejí. Králem se může stát pouze chlapec, kterému není více než dvanáct let. Této cti se přitom může vybraný hoch těšit jen jednou za život. "Jsem hrozně rád, že si vybrali zrovna mě," řekl David s tím, že nabídku přijal již v listopadu. Zvýšený zájem děvčat či spolužáků ze sportovní třídy základní školy v Uherském Brodě ale zatím nezaznamenal.

O poznání více starostí ale způsobuje Davidovo letošní kralování jeho rodičům. "Je to časově i finančně hodně náročné, ale jsme rádi. Rozhodně si nestěžujeme," poznamenal otec Ladislav, který se v roce 1985 sám Jízdy králů jako legrút zúčastnil. Nejméně starostí přitom mají rodiče paradoxně se svým synem, který je členem folklorního souboru Šohajek. "Kroj má, jen boty ho trošku tlačí," vysvětlil Ladislav Podškubka. Ostatní členové královy rodiny sice také mají své kroje, řadu nezbytných doplňků ale museli shánět po příbuzných. "Jde vesměs o velmi cenné věci, které lidé neradi půjčují. Naštěstí máme velkou rodinu," vysvětlil Ladislav s tím, že problém nebyl ani se sháněním dívčího kroje, ve kterém David jízdu absolvuje. "Ten máme také doma," dodal.

Podle legend má Jízda králů původ v přijímání chlapce mezi bojovníky. Jiné zase vyprávějí o tom, jak český král Jiří z Poděbrad pronásledoval svého uherského zetě Matyáše Korvína, který prchal v ženském přestrojení. V ústech měl růži, aby se ani řečí neprozradil.