Liberecký prapor NATO bojuje na cvičení o osvědčení pro zásahy

Liberecký mnohonárodní prapor sil rychlého nasazení NATO skládá na velkém cvičení v Itálii závěrečné zkoušky, při nichž dokazuje svou připravenosti k zásahům na celém světě. Prapor má na starosti boj se zbraněmi hromadného ničení. Italského cvičení se účastní kolem 50 českých vojáků, řekla ČTK mluvčí praporu Vlastimila Cyprisová.

Prapor vznikl loni 1. prosince a tvoří ho 500 až 600 specialistů z 11 evropských zemí, USA a Kanady. Přibližně polovinu mužstva tvoří Češi. "Cvičení v Itálii začalo 25. května a skončí 8. června. Jsou na něm i jiné jednotky sil rychlého nasazení NATO, celkem jde téměř o 2500 vojáků," uvedla Cyprisová. Pokud bude jednotka úspěšná, obdrží osvědčení a od 1. července smí jít do akce kdekoli na světě. Na místo se musí dostat v rozmezí od pěti do 20 dnů.

O výcvik praporu se starají především čeští odborníci. V Liberci má základnu brigáda chemické ochrany. Její členové se podíleli na spojeneckých operacích v Perském zálivu. Z českých příslušníků vznikla rota chemické ochrany, rota bojového zabezpečení, logistická a zdravotní jednotka. O biologickou jednotku se postarali Britové, o čtyři dekontaminační čety Rumuni, Poláci, Španělé a Belgičané. Také pro laboratoře se počítá s odborníky z několika zemí.