Liberecký prapor NATO může do akce a chystá se na olympiádu

Liberecký mnohonárodní prapor sil rychlého nasazení NATO může od čtvrtka zasahovat kdekoli na světě. Zvládnul totiž všechna potřebná cvičení. Prapor má na starosti boj se zbraněmi hromadného ničení. Nyní se chystá na zhruba dvouměsíční misi, při níž bude zřejmě zajišťovat bezpečnost na letní olympiádě a paralympiádě v řeckých Aténách. ČTK to řekl velitel praporu Vratislav Osvald. Poskytnutí nejvýše 100 českých vojáků z mnohonárodního praporu Řecku již schválila Poslanecká sněmovna a 13. července olympijskou misi chemiků projedná Senát. "Předpokládám, že vyslání jednotky do Řecka odsouhlasíme," řekl ČTK místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Osvald dodal, že by pak do Atén jelo také kolem 30 zahraničních příslušníků praporu - Belgičanů a Maďarů. Velitelé uvažují rovněž o pomoci britských odborníků na zjišťování biologických zbraní. "Před cestou do Atén by se náš výcvik hodně zaměřil i na zásahy v přeplněném městě," prohlásil Osvald. Liberečtí chemici se sice připravují na akce v jakémkoliv prostředí, jejich praktické mise se ale zatím odehrávaly především ve volném terénu v oblasti Perského zálivu. "V Aténách bychom sloužili zhruba dva měsíce jako záloha pro řeckou armádu," upozornil Osvald.

V červnu čeští vojáci vyškolili v Březině na Vyškovsku 48 řeckých protichemických specialistů, určených pro ochranu olympiády a paralympiády. "Ještě nevíme, kam nás v Řecku umístí a kdo tam vlastně pojede," řekl novinářům průzkumník-řidič Lukáš Bím z dekontaminační roty. Podle něj se vojáci soustřeďují hlavně na sehranost družstev a čet. Očekávají, že se olympiáda obejde bez teroristického útoku, jejich režim na místě pobytu v Řecku by ale byl tvrdý. "Do akce musíme vyrazit nejdéle za hodinu," podotkl Bím. Vojáci z mnohonárodního praporu by v Řecku strávili dobu od 28. července do 30. září.