Lidé po celém Česku si připomněli výročí listopadových událostí

Česko si ve středu připomnělo 32 let od událostí, které vedly k pádu komunismu, a 82 let od uzavření vysokých škol nacisty. Centrem oslav byla tradičně pražská Národní třída. Už brzy ráno přišli na místo premiér v demisi Andrej Babiš s ministry Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou (všichni ANO). Chtěli se tak vyhnout možnému střetu se svými kritiky. Za nesouhlasného pokřiku přihlížejících položil k památníku událostí roku 1989 věnec také zástupce prezidentské kanceláře.

Naopak potlesku se dostalo Pirátům a Starostům. Předseda Starostů Vít Rakušan označil letošní oslavy za unikátní, neboť se poprvé se slaví bez KSČM ve Sněmovně. Místopředsedkyně Pirátů a Sněmovny Olga Richterová uvedla, že nabytá svoboda umožňuje každému, aby se podle svého zapojil do veřejného dění bez násilí. Šéf Pirátů Ivan Bartoš považuje za důležitou pro demokracii vzdělanou a informovanou společnost, jež dokáže čelit nástrahám. Předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS řekl, že strany nové vlády mají velkou šanci demokracii posílit a využít šanci, kterou jim dali voliči. Květiny přišla položit také třeba ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová z ČSSD nebo předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová z TOP 09.

Po celý den byl na místě bohatý kulturní program. Lidé si mohli prohlédnout různé výstavy, instalace, zajít na debaty.

Pieta u Hlávkovy koleje a na Albertově

K hlavním řečníkům u Hlávkovy koleje patřil bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj komunismus neporazili ani studenti ani disidenti, ale zhroutil se jako každý podobný namyšlený pokus násilím potlačit lidskou svobodu. "Máme obavu, že se navracejí časy, o nichž jsme si mysleli, že se už nikdy vrátit nemohou," řekl Klaus, který patří ke kritikům opatření proti šíření pandemie koronaviru. Předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Farník to následně označil za "zbytečnou bagatelizaci" epidemie. Tradiční pietní vzpomínky k uctění památky studentů Hlávkovy koleje, se zúčastnili i prorektor ČVUT Radek Holý, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček se z důvodu nemoci pietního shromáždění nezúčastnil. „Sledoval jsem je však v televizi a jako rektor ČVUT se musím důrazně distancovat od toho, co zaznělo v některých projevech, zejména od výroků bývalého prezidenta Klause,“ řekl doc. Vojtěch Petráček. K památníku 17. listopadu 1989 od rána přicházeli lidé a rodiny s dětmi, zapalovali svíčky a pokládali květiny. Od Hlávkovy koleje většina přítomných vydala do Žitné ulice k pamětní desce připomínající smrt studenta Jana Opletala a dělníka Václava Sedláčka, obětí nacistů z roku 1939.

Po poledni začala pieta na Albertově, kde se sešli zástupci vysokých škol. U pamětní desky připomínající místo, odkud vyšla studentská demonstrace v roce 1989, položili rektoři a studenti věnce a zapálili svíčky. V projevech připomněli řečníci odvahu studentů z obou let, kdy zemi ohrožovaly nesvobodné režimy, a také podobně jako dopoledne u Hlávkovy koleje 80. výročí vyhlášení Mezinárodního dne studentstva. Vystoupily i studentské kapely s písní Samet, která je o mladých lidech a jejich touze měnit svět kolem sebe.

Pietní akce, průvody, debaty či koncerty ke Dni boje za svobodu a demokracii a Mezinárodnímu dni studentstva se ale konaly i v dalších městech. Například v Jihlavě lidé zapalovali svíčky a pokládali květiny u památníku Klíčů u řeky. Události okolo sametové revoluce tam od rána připomínala výstava Rok zázraků umístěná na panelech. Brněnské náměstí Svobody patřilo především hudebnímu programu. Z náměstí také vyrazil lampionový průvod směrem ke Kounicovým kolejím, které se za druhé světové války staly vězením a popravištěm.

Symbolicky v 17 hodin a jedenáct minut pak napříč Českem - včetně rozhlasových a televizních stanic - zazněla ikonická skladba Modlitba pro Martu. V ten samý čas se po Česku rozsvítily desítky budov v národních barvách. Barvami trikolóry se rozsvítila například Petřínská rozhledna,  Mahenovo divadlo v Brně nebo Lékařská fakulta v Hradci Králové.

Oslavy uzavřel tradiční Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí v Praze, kde se sešly tisíce lidí. Vystoupily desítky umělců a řečníků. Největší hvězdou byl hudebník Glen Hansard, zpěvák a kytarista irské skupiny The Frames,