Lidé se bojí války a zhoršení životní úrovně, vyplývá z průzkumu CVVM

Obavy z nějaké hrozby pociťovalo loni na podzim 60 procent Čechů, podobně jako v předchozích dvou letech. Nejčastěji se báli války, s odstupem následuje strach ze zhoršení životní úrovně. Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) také vyplývá, že ve srovnání se sklonkem roku 2022 nyní vzrostly obavy z války, menší je naopak strach z energetické krize. V posledních dvou letech se prakticky vytratily obavy z onemocnění covid-19.

Obavy z války zmínilo 43 procent z těch, kteří připustili, že se něčeho bojí. Šestnáct procent uvedlo strach ze zhoršení životní úrovně a stejný podíl obavy o vlastní zdraví. Strach z budoucnosti a situace ve světě zmínilo 13 procent dotázaných. Obavy o své blízké a jejich zdraví vyjádřila desetina účastníků průzkumu, kteří pociťovali z něčeho obavy. Zdražování se obávalo osm procent a obecně ekonomického vývoje v České republice pět procent oslovených.

Průzkum také zjišťoval, jaký mají lidé pocit bezpečí - v místě svého bydliště ho má 91 procent dotázaných, v České republice 82 procent. S činností policie na republikové úrovni vyjádřilo spokojenost víc než sedm z deseti dotázaných, necelé čtyři pětiny jsou spokojené s činností policie v místě svého bydliště. Během dvaceti let, kdy CVVM pocit bezpečí ve společnosti sleduje, velmi výrazně stoupl počet lidí, kteří se ve své zemi cítí rozhodně nebo spíše bezpečně - ze 45 na 82 procent.