Lidé si dnes v Praze připomněli památku lidí odvlečených po válce do gulagu

Památku lidí, kteří byli po válce zavražděni či zavlečeni do gulagu oddíly sovětské kontrarozvědky Smerš, dnes uctila pieta v pražských Dejvicích. Účastníci si také připomněli kyjevského rodáka a literárního historika Alfreda Bema, který do Československa ve 20. letech uprchl před bolševiky, v květnu 1945 byl zatčen Sověty a jeho další osud je neznámý. Na domě v Rooseveltově ulici, kde bydlel v době svého zatčení, bude mít v dohledné době pamětní desku.

Anastazie Kopřivová, jejíž dědeček byl v roce 1945 také odvlečen, zavzpomínala, že dům v Dejvicích byl jedním z center emigrantské inteligence. Kopřivová v 90. letech spoluzakládala dnes již zaniklé sdružení Oni byli první, které usilovalo o připomínku odvlečených lidí. V mapování osudů těchto obětí dnes pokračuje Ústav pro studium totalitních režimů.

Během první vlny, mezi 11. a 31. květnem 1945, jen v Praze Sověti zatkli několik desítek až stovek osob. Historici odhadují, že z českých zemí byly odvlečeny zhruba tři stovky lidí, do Československa se jich pak vrátilo asi 70.