Lidé si na výročí února 1948 připomenou oběti komunismu

Lidé by si měli o letošním výročí komunistického převratu v roce 1948 připomenout oběti komunismu. Vyzvali je k tomu odpůrci této ideologie, kteří se v pátek odpoledne sejdou na Staroměstském náměstí v Praze. Položením svíčky k symbolickému hrobu tam uctí památku obětí komunismu a jejich jména veřejně přečtou. Ti, kdo na pietní akt nepřijdou, mohou zapálit svíčky za okny svých příbytků. "I smutná výročí, a tím 25. únor 1948 určitě je, musí být připomínána. Mysleme na to, že ten, kdo se nepoučí ze své historie nesvobody, si svobodu a demokracii nezaslouží," uvedl v pozvánce na akci Václav Marhoul, filmový producent a režisér.

Sami komunisté se v tento den sejdou u hrobu komunistického prezidenta Klementa Gottwalda na Olšanských hřbitovech v Praze. Večer pořádají třešničkový ples.

Kromě těchto akcí se v pátek uskuteční i vzpomínkový pochod za studenty, kteří se před 57 lety vypravili na Pražský hrad za tehdejším prezidentem Edvardem Benešem s žádostí, aby komunistům neustupoval. Komunisty řízená policie tehdy pochod v Nerudově ulici násilně rozehnala, jednoho ze studentů dokonce zabila. "Zde tekla první krev obětí komunismu, zde padl první výstřel komunistické totality," řekl novinářům předseda Akademického klubu 48 Zdeněk Boháč.