Lidí, kteří berou dávky, po vstupu do EU významně nepřibylo

Lidí, kteří pobírají sociální dávky, po vstupu do EU v Česku významně nepřibylo. Původní obavy z toho, že počet příjemců dávek po rozšíření unie výrazně vzroste, se tak zatím nepotvrdily. ČTK to sdělil vedoucí tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Hrubý. Ministerstvo zkoumalo vyplácení dávek ve vztahu k EU v červenci. Na sociální podporu mají po 1. květnu nárok i občané EU, pokud v ČR pracují.

Podle Hrubého je počet dávek, které úředníci přiznali migrujícím pracovníkům, nižší než množství dávek, jejichž vyplácení zastavili. V těchto případech prověřují totiž to, zda příjemcům nadále náleží podpora z českého systému. S ohledem na krátkou dobu a zavedení složité a zcela nové agendy se to však v budoucnu může změnit, uvedl Hrubý.

Mezi dávky sociální podpory patří přídavek na dítě, rodičovský příspěvek, odměna pěstouna, příspěvek na úhradu potřeb dítěte, zaopatřovací příspěvek, pohřebné a příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu. O peníze může požádat i občan EU, který v ČR pracuje. Jeho rodinní příslušníci však v ČR pobývat nemusejí. Porodné, příspěvek na bydlení, sociální příplatek a dávky sociální péče mohou rovněž získat občané EU, kteří jsou v Česku zaměstnáni. Zasílání těchto podpor do ciziny ale není možné, dodal Hrubý.

Největší riziko zneužívání sociálních dávek hrozí podle něj u lidí ze sousedních států, v nichž je vyšší nezaměstnanost než v Česku. Zástupci českého ministerstva práce již několikrát jednali se svými slovenskými kolegy. Zneužívání sociálních podpor by mohla zabránit například dvoustranná smlouva, dodal Hrubý.