Lidovci chtějí pozastavit eurokampaň a svolat jednání stran

Vedení KDU-ČSL navrhuje, aby česká vláda pozastavila informační kampaň k přijetí evropské ústavy až do strategického rozhodnutí EU. Po francouzském odmítnutí euroústavy lidovci rovněž vyzvali k jednání předsedy všech demokratických parlamentních stran za účasti premiéra Jiřího Paroubka a ministra zahraničí Cyrila Svobody, aby společně projednali další postup. Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska by vhodným termínem schůzky mohl být počátek příštího týdne.

S návrhy lidovců nesouhlasí šéf Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. "K tomu nevidím důvod. To mi připadá, že je ukvapené," řekl ČTK. Podle Zaorálka by Česko mělo být spíše součástí evropské debaty. Domnívá se, že nerozhodne-li červnová Evropská rada jinak, mohou ratifikace pokračovat.

Předseda ODS Mirek Topolánek na úterní tiskové konferenci řekl, že podle jeho názoru může být setkání představitelů demokratických parlamentních stran užitečné. "A to hlavně proto, aby bylo jasné, s jakým mandátem pan předseda vlády Paroubek má odjet na jednání Evropské rady a jaké stanovisko ČR tam bude prosazovat. Jiné jednání podle mě ztrácí smysl," řekl.

Evropský komisař Vladimír Špidla je přesvědčen o tom, že by v informačních kampaních měly pokračovat všechny země, které o ratifikaci ústavní smlouvy ještě nerozhodly. "Co se týče informovanosti lidí, Evropě toho ještě mnoho dlužíme," řekl Špidla ČTK. Konečné rozhodnutí je ale podle něj na vládách jednotlivých států.