Lidovci schválili postup svých zástupců při projednávání rozpočtu

Celostátní konference KDU-ČSL schválila v sobotu postup svých zástupců při projednávání státního rozpočtu. Informoval o tom předseda strany Miroslav Kalousek. Dostal tak svolení pro svůj návrh převést polovinu z osmi miliard korun v rozpočtu ministerstva vnitra, které byly původně určeny na navýšení platů policistů či hasičů, na podporu zemědělství či regionální kultury. Ministr financí Bohuslav Sobotka už varoval, že přijetí tohoto návrhu může ohrozit koaliční spolupráci. Rozpočet by měla sněmovna schvalovat příští týden ve středu.

Lidovci schválili rozpočet strany na příští rok, v němž počítají s výdaji 79,5 milionu korun. Stanovili také místo a termín svého sjezdu, na němž bude vedení strany obhajovat své funkce. Stane se tak 12. a 13. listopadu 2005 v Plzni. Hlavním programovým tématem sjezdu bude podpora malého a středního podnikání nejen z ryze ekonomického hlediska. Tato podpora se týká i rozvoje regionů, rodinné politiky a sociální oblasti, uvedl Kalousek.

Celostátní konference se zabývala také hodnocením výsledku listopadových krajských a senátních voleb. Lidovci jsou vcelku spokojeni. Podílejí se na koalicích v devíti ze 14 krajů. I když namísto pěti mají jediného hejtmana v Jihomoravském kraji, počet krajských zastupitelů se oproti předchozímu volebnímu období zvýšil. I krajských radních mají více - 28 místo 22, dodal Kalousek.