Lidový dům utratil za loňské volby téměř 90 milionů korun

Za troje loňské volby utratila ČSSD na centrální úrovni podle předběžných údajů téměř 90 milionů korun. Místopředseda strany Martin Starec v sobotu řekl, že na krajské volby vynaložila strana zhruba 43 milionů korun, na senátní 17 milionů korun a na volby do Evropského parlamentu kolem 26 milionů korun. Do těchto částek nejsou zahrnuty prostředky, jež na volební kampaň vynaložily krajské a okresní organizace. Ve všech těchto volbách sociální demokraté propadli. Kolik stála ČSSD desítka předvolebních megakoncertů, na kterých po celé zemi vystupovali přední čeští umělci spolu s premiérem Stanislavem Grossem, Starec odmítl upřesnit. Řekl, že o těchto podrobnostech nehovořil ani na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru. Názory některých politických oponentů ČSSD, podle nichž sociální demokracie na volby vynaložila až 200 milionů korun, označil Starec za nepravdivé. Podle něj měly poškodit sociální demokracii.

Ústřední výkonný výbor se podle Starce a šéfa poslanecké frakce ČSSD Michala Krause nezabýval ani daňovými změnami, které v pátek schválilo předsednictvo strany, ani koncepcí zdravotnictví, jejíž projednávání ve středu vláda odložila. Ke sporům mezi vicepremiérem Martinem Jahnem a ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou o koncepci podle Krause vystoupil pouze Ivan David, ale zůstal osamocen. Kraus naznačil, že se chtěl bývalý ministr zdravotnictví zviditelnit. Na adresu Jahna a Emmerové poznamenal, že mají právo na odlišné názory. Oba popřeli, že by kterýkoliv člen výboru hovořil o páteční výzvě platformy za renesanci ČSSD k rezignaci premiéra a úřadujícího šéfa strany Stanislava Grosse. Výbor nediskutoval ani o kauze kolem premiérova bytu.

Starec rovněž uvedl, že se sjezdu ČSSD koncem března zúčastní téměř 850 členů strany a zahraničních hostů. Delegátů má být na 600. Sjezd bude v Brně. Volit bude nového předsedu a stranické vedení. O funkci předsedy budou soupeřit místopředseda Zdeněk Škromach a Gross, který je považován za favorita.