Druhé kolo senátních voleb skončilo vítězstvím ODS a propadem ČSSD

Mirek Topolánek, foto: ČTK

Jednoznačné vítězství ODS, propad sociální demokracie a ztráty všech ostatních stran. To je výsledek druhého kola senátních voleb, při nichž došlo k obměně jedné třetiny Senátu. Po krajských volbách před týdnem, je to už druhý volební triumf nejsilnější opoziční strany. ODS zvítězila s takovou převahou, že se v horní parlamentní komoře rozrostla o 18 členů a s 36 senátory se tak stala nejsilnější formací.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Jednoznačné vítězství ODS, propad sociální demokracie a ztráty všech ostatních stran. To je výsledek druhého kola senátních voleb, při nichž došlo k obměně jedné třetiny Senátu. Po krajských volbách před týdnem, je to už druhý volební triumf nejsilnější opoziční strany. ODS zvítězila s takovou převahou, že se v horní parlamentní komoře rozrostla o 18 členů a s 36 senátory se tak stala nejsilnější formací. Strany vládní koalice naopak o osm křesel přišly. Zcela propadla sociální demokracie, která neobhájila ani jedno ze tří křesel a zůstane jí jen sedm senátorů. Co je příčinou tak velkého propadu ČSSD? To je otázka pro politologa Bohumila Doležala.

"Já se obávám, že sociální demokracie vyčerpala svůj potenciál a pokud něco velmi zásadního neudělá se svou politikou, tak je s ní vpodstatě konec."

Nedlouho po oznámení výsledků senátních voleb se premiér Stanislav Gross nechal slyšet, že jeho strana uvažuje o změně ústavního systému. Podle něj se politikům nepodařilo občany přesvědčit o významu Senátu. Svědčí o tom právě velmi nízká účast voličů a to necelých 18 a půl procenta.

"Ta instituce nezakořenila tak, jak se předpokládalo. Pokračovat v tom, že budeme dále říkat, že nevyvodíme nic z toho, že přes 80 procent lidí necítí potřebu se vyjádřit ke složení Senátu, tak to je jenom další krok k tomu, aby se lidé ještě více vzdalovali od politiky. Já to vidím spíš v tomto horizontu, v tomto kontextu."

Foto: ČTK
Zatímco Gross vysvětloval svůj názor nezájmem občanů o horní komoru, politici za ním viděli zklamání ČSSD z volebního debaklu. Předseda ODS Mirek Topolánek úvahy o zrušení jedné z komor parlamentu odmítá a navrhuje spíše jednokolovou volbu. Má podle politologa Doležala některý z návrhů šanci na úspěch?

"To je od pana premiéra velmi pěkný nápad, je škoda, že s ním přichází teprve ve chvíli, když ten Senát přestal být užitečný pro ČSSD. To trošku ten návrh znehodnocuje. Ke zrušení Senátu je potřeba tří pětinová většina v Poslanecké sněmovně a třípětinová většina v Senátu. To chci vidět, jak se tři pětiny senátorů shodnou na tom, že prostě mají být jako kasta zlikvidováni. Na to je trochu pozdě. To se technicky realizovat nedá. Pokud jde o ten nápad pana Topolánka, vychází nejspíš z toho, že kdyby tomu bylo tak, jak on navrhuje, tak by ODS měla v těchto volbách ještě o dvě křesla víc. Já nevím, jestli se nechuť voličů zmírní tím, že budou muset chodit volit do Senátu jenom jednou místo dvakrát."

Z výsledků senátních voleb se neradovaly ani volební štáby ostatních stran. Jen lidovecký předseda Miroslav Kalousek se tvářil spokojeně. Jak řekl, se třemi senátory jsou nakonec druhou nejsilnější stranou a neváhal své kolegy pohostit jeseterem. Komunisté měli ve druhém kole devět kandidátů, ale získali jen jedno místo. Atmosféra u nich silně kontrastovala s minulým týdnem, kdy po krajských volbách teklo šampaňské.

Volby budou zřejmě znamenat střídání stráží v čele Senátu. Předsedou by se mohl stát dosavadní místopředseda Přemysl Sobotka z ODS, který by měl nahradit lidovce Petra Pitharta. Český tisk píše, že ODS nyní může zkomplikovat život vládní koalici, například vracením zákonů Poslanecké sněmovně.

"Ta komplikace zase není až tak strašná, Senát to určitě vždycky dělat nebude. V některých případech donutí vládu, aby se vzepjala a přivezla všechny své poslance vládních stran, ty nemocné, umírající do sněmovny, aby tam ten dotyčný zákon odhlasovali. Necítím tu komplikaci zase až tak silnou."