Malajci mají o radiolokační systém Věra skutečně zájem

Vysocí představitelé malajské armády se tento týden blíže seznamovali s možnostmi českého pasivního sledovacího systému Věra. Zájem prý ale mají i o další české výrobky určené pro armádu. O Věru projevila už dříve zájem Čína, proti tomuto obchodu ale protestovaly Spojené státy a tak se nakonec neuskutečnil. "Mohu potvrdit, že tady ta delegace je a že mají o Věru zájem," řekl ČTK náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva. Dále o celé věci nechtěl mluvit. "Byli u nás ve čtvrtek, mimo jiné se zajímali o pasivní systémy," prohlásili představitelé pardubické společnosti ERA, která radiolokátor vyrábí. Ani oni neposkytli více informací. Malajská delegace má být v Česku do neděle.

O návštěvě malajské delegace informovaly Hospodářské noviny s tím, že pokud bude tato asijská země chtít koupit radiolokátor či jiné vojenské zařízení, bude obchod muset projít složitým schvalováním několika ministerstev. Před několika měsíci stát zablokoval chystaný prodej šesti Věr do Číny, proti kterému protestovaly Spojené státy. Ty pak oznámily, že mají samy o radar zájem. Podle lidí z ministerstva obrany by však bylo nedostatečným řešením, pokud by USA chtěly získat pouze jeden radar k testování. Obchod s Čínou se totiž týkal zřejmě šesti kusů tohoto zařízení, které je nástupcem známého sledovacího systému Tamara. O Tamaře se říkalo, že dokáže odhalit i americké "neviditelné" letouny Stealth.

Malajsie má v současnosti problémy především s radikálními muslimskými bojůvkami. Někteří jejich členové absolvovali výcvik v téborech Al-Káidy v Afghánistánu a mají na svědomí únosy, bombové útoky a další teroristickou činnost.