Maloobchodní tržby v Česku v červenci zrychlily meziroční růst na 4,5 procenta

I když maloobchodní tržby v červenci zrychlily meziroční růst na 4,5 procenta, oživování spotřeby domácností je stále spíše pozvolné. Důvodem jsou zejména obavy Čechů z dalšího vývoje ekonomiky a vlastní finanční situace. ČTK to dnes řekli oslovení analytici. Z informací statistiků také vyplývá, že například ceny potravin se za poslední tři roky zvýšily u 12 ze 13 sledovaných položek o desítky procent.

"Čeští spotřebitelé se do obchodů zatím vracejí spíše opatrně. V průběhu letošního roku, tedy od ledna do července, zatím reálné tržby obchodů narostly o 1,5 procenta, což skutečně nelze označit za nákupní horečku," uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. Z obchodů si podle něj Češi aktuálně odnášejí přibližně stejně zboží jako v březnu roku 2019 před pandemií covidu-19.

Hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš předpokládá, že v dalších měsících bude meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb naopak zpomalovat, a to vlivem vyšší srovnávací základny. Současnou dynamiku si pak maloobchodní tržby neudrží ani v meziměsíčním srovnání, míní analytik poskytovatele platebních služeb Akcenta Miroslav Novák. Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek pak poukázal na to, že se oproti ostatním segmentům daří hlavně e-shopům.