Martin Jahn: Český Telecom by se měl prodávat spíše přes kapitálový trh

Státní podíl v Českém Telecomu by se měl privatizovat spíše na kapitálovém trhu, než prodávat jednomu investorovi. Agentuře Reuters to řekl místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn, který se v Bruselu zúčastní akce Evropské komise Open Days orientované na regiony EU. Podle Jahna je kapitálový trh transparentnější a prodej akcií je na něm jednodušší. Zároveň ale dodal, že bude záležet na celé vládě, jak o Telecomu rozhodne. "Prodej může začít ještě letos, ale příjmy z něj vláda získá až v příštím roce," uvedl. Na telefonický dotaz ČTK pak dodal, že při nabídce přes burzu je možné prodej lépe naplánovat a zřejmě i dříve získat finance za 51procentní státní podíl ve firmě.

Prodeji přes trh dává přednost také premiér Stanislav Gross kvůli omezení lobistických tlaků. Pro prodej Telecomu strategickému investorovi je ministr informatiky Vladimír Mlynář či ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Rozhodnutí o způsobu privatizace má vláda přijmout počátkem října. Ministr financí Bohuslav Sobotka by měl vládě navrhnout tři varianty prodeje. Vedle prodeje celého balíku jednomu investorovi a nabídky na kapitálových trzích je ve hře ještě kombinace těchto variant. Poradcem jí jsou finanční domy CSFB a Česká spořitelna patřící do skupiny Erste Bank.

Prodej Telecomu by mohl vrcholit v březnu. Odborníci očekávají výnos na 50 až 65 miliard korun. Tržní hodnota firmy, která vlastní 100 procent v mobilním operátoru Eurotel, je podle současného kurzu akcií kolem 110 miliard korun. Zájem přinejmenším o některá aktiva firmy projevily dánská společnost TDC a britský Vodafone. Telecomu patří největší český mobilní operátor Eurotel, připomněla agentura Reuters.