Marvanová v LN: Pilip s Mlynářem se k US-DEU neznají, to mi vadí

Bývalá předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová kritizuje v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny své stranické kolegy Ivana Pilipa a Vladimíra Mlynáře, kteří se podle ní ke straně vůbec neznají. "Tohle mi skutečně vadí," řekla Marvanová listu. "Ivan Pilip míří někam do Evropské investiční banky a najednou to vypadá, že s US nemá nic společného. Vladimír Mlynář (ministr informatiky) dělá, že už za Unii svobody není ve vládě," míní Marvanová. Podle ní by se oba měli vrátit ke svým agendám a pomoci řešit straně její krizi.

Marvanová se také domnívá, že by stále mělo smysl, aby US-DEU opustila vládní koalici. "Já myslím, že nám ta tři křesla ve vládě za tuhle krizi nestojí. Unie svobodu by mohla rozumné vládní návrhy podporovat z poslaneckých lavic a být rozumnou opozicí," sdělila listu.

V integraci malých pravicových stran do nového uskupení, o které se v posledních dnech spekuluje, nevěří. "Já jsem byla vždy skeptická k zakládání nových stran... Jsem zastáncem evolučního procesu napravovat staré. Ne pořád zakládat něco nového," vysvětluje v LN Marvanová.

Příčinu krize ve straně vidí v tom, že US-DEU příliš brzy vstoupila do koaliční vlády. "Na to, abyste mohla sednou do vlády, se musíte nejdříve vypracovat. Unie se měla nejdříve vypracovat a třeba si počkat několik volebních období, než to k něčemu bude vypadat," uvedla Marvanová a připomněla, že všechny malé strany, které v minulosti vstoupily do vlády, pak zanikly. Na dlouhodobé budování strany však podle ní klíčoví představitelé unie rezignovali.