Svatopluk Karásek kondoloval Unii svobody

Svatopluk Karásek, foto: ČTK

Pokus o převrat v Unii svobody-Demokratické unii nevyšel. Její poslanec Svatopluk Karásek sice sehnal dost lidí, kteří prosadili, aby se sobotní nevolební republikové shromáždění strany změnilo ve volební, ale už to nestačilo na to, aby v čele strany nahradil Pavla Němce. Ten ho nakonec porazil poměrem dva ku jedné.

Předseda Unie svobody-DEU Pavel Němec a místopředseda Karel Kühnl na sjezdu strany,  foto: ČTK
Staronový předseda Unie svobody soudí, že cílem, se kterým má jít jeho strana do voleb v příštím roce je zvednout hlavu a pokusit se obhájit pozice ve sněmovně. Pokud se do konce ledna příštího roku nedohodne s dalšími malými liberálními stranami, půjde Unie svobody do voleb sama. A nebude to mít lehké, protože její volební preference nedosahují ani jednoho procenta. Podle Pavla Němce se unionisté musejí poučit z chyb, které dosud udělali: "Musíme si pravdivě říci, proč jsme na tom tak bledě. Příčiny našich současných neúspěchů se s námi vlečou od samotné doby vzniku Unie svobody. Od okamžiku, kdy jsme se dobrovolně vzdali našeho nezpochybnitelného nároku na pozici lídra čtyřkoalice, jsme sami přijali roli toho slabšího a možná trochu méněcenného hráče."

Volební vítězství Pavla Němce je o to cennější, že se za jeho protikandidáta Svatopluka Karáska se ještě před volbou postavil jeden ze zakladatelů strany Jan Ruml: "Myslím si, že by měl být sebereflektivnější. To je také důvod, proč Unie svobody je na tom tak, jak je, že nemá tvář, která dokáže věrohodně obhájit naši pozici ve vládě. A k tomu musí člověk přidat ještě něco navíc - takovou tu vlastní, osobní pečeť nasazení. Něco takového, co panu Němcovi schází."

Svatopluk Karásek,  foto: ČTK
Svatopluk Karásek už před volbou předsedy jasně řekl, že pokud neuspěje, nebude se ucházet ani o post místopředsedy. Zároveň vzkázal, co si o hlasování svých spolustraníků myslí: "Já bych chtěl poděkovat všem, kteří mě podporovali a kteří mi dali sílu na tento pokus z mého pohledu. A neciťte to jako nějakou křivdu, ale já to tak vidím. Pavlu Němcovi k jeho vítězství gratuluji, Unii svobody kondoluji."

Na sobotní sjezd přijel i předseda lidovců Miroslav Kalousek, podle něhož česká politická scéna unionisty potřebuje jako liberální nekomunistickou sílu. Pavlu Němcovi daroval žraloka na stříbrném podnose s tím, že když už nebude Unie svobody-DEU žralokem, ať je alespoň štikou. Když totiž před osmi lety Unie svobody vznikala, měla ambice stát se štikou na politické scéně. Po vstupu do vlády se sociálními demokraty ale dravost i přízeň voličů ztratila.