Medaile vděčnosti pro kurátorku evangelického sboru v chorvatském Bjeliševci

Zdenka Pagáčová

Zdenka Pagáčová je kurátorkou evangelického sboru v chorvatském Bjeliševci. Má velkou zásluhu na tom, že tamní krajané si na začátku tisíciletí ve vesnici se stovkou obyvatel postavili i kostel. Její mnohaleté působení v bjeliševském sboru ocenila Synodní rada Českobratrské církve evangelické z Prahy, když paní Pagáčové na začátku listopadu udělila Medaili vděčnosti.

Zdenka Pagáčová oslaví v lednu roku 2015 už osmdesáté narozeniny. Celý život prožila v nejvýchodnější části Chorvatska, nedaleko bosenských hranic. Sem Češi přicházeli na konci 19. století. Samotní předkové paní Pagáčové pocházeli z Valašska. Její maminka s v Chorvatsku už narodila a tatínek do Slavonie přišel jako mladík. Vyučil se tu řezníkem, působil ale také v evangelickém sboru a později vedl českou knihovnu.

Na konci druhé světové války zahynul v koncentračním táboře. Předkové paní Pagáčové si z domova přinesli hlubokou evangelickou tradici, v její rodině se četlo z Kralické bible a zpívaly se písně z evangelického kancionálu. Paní Pagáčová se po studiu na gymnáziu v Požegu dokonce rozhodla, že půjde studovat teologii do Prahy. Mohla tam ale strávit jen dvacet dní. V té době totiž došlo k roztržce mezi Titovou Jugoslávií a Československem a paní Pagáčová se musela ze dne na den vrátit zpátky, co Chorvatska.

Evangelický kostel v chorvatském Bjeliševci | foto: Dana Ženatá

Dlouhá léta pak pracovala ve městě Požega ve zdravotní pojišťovně a současně se věnovala evangelickému sboru v obci Bjeliševac nedaleko svého rodiště. I její zásluhou tu dnes stojí moderní kostel. Na jeho stavbu evangelíci získali peníze od sborů ve Švýcarsku, v Německu, ale i od Českobratrské církve evangelické z Prahy. Paní Pagáčové dodnes nemůže uvěřit, že krajané dokázali kostel postavit za pouhé tři roky. Sama řadu let vede sbor v Bjeliševci jako kurátorka. A právě tyto její zásluhy se rozhodla ocenit Synodní rada Českobratrské církve evangelické, která jí udělala Medaili vděčnosti.