Města a obce nesouhlasí s návrhem rozpočtu, chtějí více peněz

Města a obce nesouhlasí s návrhem státního rozpočtu na příští rok. Navrhovaný růst daňových příjmů o 12,2 miliardy pokládají za nedostatečný a tvrdí, že především kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty jim výdaje porostou mnohem rychleji. Na konferenci Finanční správa a rozvoj měst a obcí v ČR to řekl předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky však daňové příjmy u obcí všech velikostí v posledních letech pravidelně a viditelně rostou. Do roku 2000 byl podle něho špatně nastaven systém přerozdělování daňových výnosů mezi obcemi, který vedl k prohlubování rozdílů v daňových příjmech. Vláda se to podle něho pokusila napravit novelou zákona a nový systém se prý osvědčil. Míra rozpočtové autonomie českých obcí a měst je tak nyní jedna z nejvyšších v Evropské unii, dodal Sobotka. V dalších letech by se podle něj mělo změnit rozpočtové určení daní tak, aby byly obce více motivované podporovat vytváření pracovních míst. V současné době dostávají obce asi 1,5 procenta daně z příjmu místních zaměstnanců a podle Sobotky by se toto procento mělo zvýšit. "Více by tak získaly ty obce, které aktivně podporují zaměstnanost na svém území," řekl.

Sobotka zároveň zdůraznil, že míra přerozdělování v České republice narazila na své maximum a stát si nemůže dovolit dále zvyšovat daňovou zátěž. Podle něj by neměl být úspěšným politikem ten, kdo dokáže vybojovat nejvíce peněz, ale ten, kdo dokáže se stejnými nebo menšími prostředky dělat kvalitní politiku. Mezi přítomnými starosty tím vyvolal vlnu nesouhlasu.