Mezinárodní krajanský festival přivede i letos do Prahy stovky krajanů

Defilé krajanských folklorních souborů na Pražském hradě

Už tento pátek začíná v Praze další Mezinárodní krajanský festival. Jde už o sedmý ročník a stejně jako všechny předchozí ho organizuje občanské sdružení Sedm paprsků a jeho ředitelka Věra Doušová, která je hostem ve studiu Radia Praha.

Co tedy mohou diváci ve dnech 27. až 29. září v Praze vidět?

"Program krajanského festivalu má už stálou strukturu. Všech sedm ročníků se zahajuje tradičně v Senátu ČR, bude to tento pátek v 10 hodin. Zástupce krajanů tam přijdou pozdravit senátoři a představitelé našeho politického a kulturního života. Odpoledne je, opět tradičně, ve 14 hodin ekumenická bohoslužba. Tentokrát bude v kostele sv. Martina Ve zdi. A ještě později odpoledne, asi v půl páté, začnou už první přehlídková vystoupení. Bude to jenom pár souborů, které vystoupí v Dolních Chabrech. Hlavní přehlídkový den bude sobota, kdy od 13 do 19 hodin budou krajané předvádět své umění na otevřeném pódiu na Praze 8 v Thomayerových sadech."

A vrcholný den bude neděle?

"Neděle je vždycky nejkrásnější! V 10 hodin vyjde z Toskánského paláce na Hradčanském náměstí krojovaný průvod všech účinkujících krajanů. Bude jich asi čtyři sta. Jdou velmi pomalu, protože přitom hrají, tančí a zpívají. První zastávku budou mít pod balkónem Arcibiskupského paláce, kde si pan kardinál Dominik Duka poslechne svou oblíbenou píseň a potom něco pěkného krajanům z balkónu řekne. Další zastávka je opět tradičně u sochy T. G. Masaryka, kde mu zazpívají písničku Ach, synku. Závěr festivalu je vždycky v Toskánském paláci na nádvoří, kde vyhodnotíme nejlepší soubory, rozdáme diplomy a ceny a vyhlásíme termín příštího festivalu. To bude už osmý ročník."

Ředitelka Mezinárodního krajanského festivalu Věra Doušová | foto: Barbora Němcová

To je takový boďák festivalu. Daleko zajímavější ale samozřejmě je, kdo se ho letos zúčastní?

"Letos přijedou jednak tradiční účastníci, to jsou soubory z Ukrajiny, ze Srbska, ze Slovenska, z Maďarska a z Chorvatska. Také ale jeden nový soubor, divadelní soubor z Provence, který v pátek večer v Chaberském dvoře uvede muzikál Nezapomeneme."

Je to skutečně krajanský soubor? Hrají v něm Češi?

"Je to smíšený soubor, hrají v něm především Češi nebo jejich děti, které už se ve Francii narodily. Prakticky to ale jsou všichni původem Češi."

O čem bude jejich hra?

"Tématem hry je Terezín. Je to vlastně pásmo, které tvoří jednak texty, které napsali Jaromír Knittl a jeho žena, potom jsou tam básně Jiřího Ortena. A bude to samozřejmě prodchnuto písněmi, hudbou a také tancem. Tančí tam žáci taneční školy z Paříže."

To tedy bude ovšem tematicky jiné, než jsme zatím viděli při všech dosavadních představeních folklorního festivalu... Zámořské soubory, které tu byly v minulých letech, letos nepřijedou?

"Bohužel ne. Letos se brazilské soubory nehlásily, byly tu v minulých dvou letech. Hlásily se soubory z Argentiny a z Venezuely, oba soubory ale mají problémy, jak finanční, tak i vnitrostátní. Je tam problém s výměnou peněz."

Jinak to ale programově bude tak, jak jsme zvyklí, to znamená, že soubory budou předvádět český i místní folklor zemí, odkud přijíždějí?

Folklorní soubor Studánka | foto: Milena Štráfeldová

"Především to bude český folklor. Pod názvem Studánka přijížděl vždycky soubor, který vyhrával první ceny. Byl to taneční soubor z ukrajinské Mykolajevky. Letos jsme se dozvěděli, že soubor se rozpadl, protože všichni jeho členové už jsou vysokoškoláci a studují mimo domov. Paní choreografka a ředitelka spolku má ještě asi pět mladších souborů, takže ten věkově předposlední se teď posunul do stádia, kdy reprezentuje svůj domov. Do České republiky ale přijede vlastně poprvé. Jsou to děti mezi třinácti a patnácti lety."

Já jen připomenu, že to je obec, kde v souboru skutečně tančí a zpívají téměř všichni. To už jsme slyšeli v minulých ročnících festivalu.

"To je pravda. Já jsem tam byla asi před čtrnácti dny a byla jsem velmi překvapená. Mykolajevka je asi osmdesát kilometrů od nejbližšího města Vinice. Je to opravdu malinká vesnička uprostřed ještě menších vesnic. A dominantní tam je překrásná škola, která je daleko hezčí než všechny školy, které jsme na Ukrajině viděli. A paní Larisa, předsedkyně spolku, je také ředitelkou školy. Všechno ve škole vybudovala pomocí sponzorů i vlastní práce nebo práce rodičů. A dokázala tak zmobilizovat všechny děti i jejich rodiče, že je tam asi pět tanečních souborů. Vyhrávají soutěže po celé Ukrajině a česky hovořící babičky jim připravují kroje, vyšívají je a opravují. Opravdu tam všichni spolupracují. Řekla bych, že je to jedna velká rodina."

Už teď se ukazuje, že krajanský festival má velmi dobrý vliv na to, že stoupá úroveň souborů...

Defilé krajanských folklorních souborů na Pražském hradě | foto: Milena Štráfeldová

"Mne na tom moc těší ještě jedna věc. S jednotlivými festivalovými ročníky se zvyšuje počet mladých účastníků. A také předsedové krajanských spolků říkají, že od té doby, co jezdí pravidelně do Čech na festival, se velmi zvyšuje zájem mladých lidí o český jazyk, folklor a tradice."

To byl určitě i jeden z důvodů, proč festival vůbec vznikl, takže se to daří naplnit. Festival nicméně v minulých letech provázely určité finanční problémy a letos to asi není lepší...

"Letos je to ještě o něco horší. Proto jsem festival o jeden den zkrátila. Letos máme na celou realizaci festivalu dvě stě tisíc, to je dotace od ministerstva zahraničí. A nakrmit a uložit čtyři sta lidí po tři dny je skoro nad naše síly. Proto jsme festival o jeden den zkrátili, letos začíná až v pátek."

Přesto se na něj lze těšit, takže všechny na krajanský festival zveme. Děkuji za rozhovor.