MF na příští rok navrhuje schodek rozpočtu 94 miliard korun

Schodek státního rozpočtu by měl podle návrhu ministerstva financí v příštím roce činit 94 miliard korun. ČTK to řekl Radek Němeček z tiskového oddělení MF. Deficit neobsahuje úhradu ztráty České konsolidační agentury ve výši 19 miliard Kč. Proti letošní očekávané ztrátě 115 miliard Kč tak je reálně o dvě miliardy korun nižší. Podle ekonomů se ale může rozpočet i celkový deficit na příští rok ještě změnit.

Koalice se již v červnu dohodla, že se schodek rozpočtu bude pohybovat mezi 87 a 95 miliardami korun. Součástí rozpočtů by však již podle vládního návrhu neměly být úhrady ztráty ČKA, které chce vláda splatit jednorázovou emisí dluhopisů ve výši 74 miliard korun. O návrhu budou teprve rozhodovat poslanci.

Ekonomové upozorňují, že se konečná podoba rozpočtu včetně schodku může ještě výrazně změnit. Současná vláda končí a v dalších týdnech nejspíše nastoupí nový kabinet, který může mít na podobu rozpočtu jiný názor. "Změny mohou být ještě výrazné," uvedl hlavní ekonom Patria Online David Marek.