MF: V letech 2006 a 2007 má mít rozpočet schodek 76 a 83 mld. Kč

V roce 2006 by měl schodek státního rozpočtu činit 76 miliard korun a o rok později 83 miliard. Počítá s tím rozpočtový výhled, který společně s návrhem státního rozpočtu na příští rok schválila vláda. Schodky rozpočtů by mohlo zvýšit případné plnění státních záruk, řekl ČTK po tiskové konferenci ministr financí Bohuslav Sobotka. Podmínkou splnění navrhovaného schodku je podle Sobotky omezení rozsáhlých mandatorních (zákonem daných) výdajů, které tvoří dvě třetiny státního rozpočtu. Opatření, která již byla přijata, nebudou podle ministra stačit a bude nutné přikročit k dalším úsporám. MF by je mělo připravit na podzim v novém tzv. konvergenčním programu, v němž se vláda zavazuje Evropské komisi k rozpočtové disciplíně.

Příští rok má státní pokladně chybět 83,6 miliardy Kč, tedy 2,9 procenta hrubého domácího produktu. Bez reformy veřejných financí by prý schodek rozpočtu v příštím roce dosáhl 206 miliard korun. "Rozpočet je navíc ještě přísnější, než reforma původně zamýšlela," řekl na tiskové konferenci Sobotka. Předseda vlády a ČSSD Stanislav Gross věří, že rozpočet Poslanecká sněmovna schválí. "Česká ekonomika je v lepší kondici, než se ještě před půlrokem předpokládalo, navržený schodek je proto o dost nižší, než se původně myslelo," řekl Gross novinářům během návštěvy Polska. Deficit veřejných rozpočtů by měl příští rok dosáhnout 4,2 procenta HDP podle metodiky MF a 4,7 procenta podle metodiky používané Evropskou unií. Podmínkou pro přijetí eura je podíl deficitu na HDP pod tři procenta, čehož by měla ČR dosáhnout v roce 2008. Podle Sobotky se obě metodiky sbližují a v roce 2007 téměř splynou.

Nové úspory si stát slibuje například od nového zákonu o zaměstnanosti. Stát by tak měl ušetřit na vyplácení podpor v nezaměstnanosti a sociálních dávek, a to o 5,4 procenta. O 4,2 procenta by se měly snížit i výdaje na vyplácení nemocenské. Úsporu má přinést také snižování počtu státních zaměstnanců. Na důchody bude v roce 2005 směřovat meziročně o 13,9 miliardy korun více. Objem prostředků na platy státních zaměstnanců se proti letošnímu roku zvýší o více než deset procent, a to především kvůli prudkému zvýšení mezd policistů.

Pokud by lidovci ve sněmovně prosadili zmrazení těchto mezd, dosáhl by růst prostředků na platy ve veřejné sféře 5,2 procenta. Podle Sobotky se však otázka platů policistů natolik zpolitizovala, že šance na dohodu klesla. Výdaje na vědu a výzkum vzrostou o 1,8 miliardy na 16,5 miliardy korun. Na vysoké školy stát vynaloží meziročně o deset procent více. Čistý příjem České republiky z rozpočtu Evropské unie by měl v příštím roce dosáhnout 16 miliard korun, tedy o miliardu méně než letos. Navrhované výdaje rozpočtu činí 908,4 miliardy korun, příjmy 824,8 miliardy. Proti původním záměrům musí nejvíce škrtat resort práce a sociálních věcí, a to 4,8 miliardy korun. Ministerstvo obrany má ušetřit 850 milionů korun, ministerstvo dopravy půl miliardy korun a resort vnitra 450 milionů korun. Úspory na ministerstvu zahraničních věcí mají dosáhnout 250 milionů korun a na ministerstvu životního prostředí 200 milionů korun.

Výdaje rozpočtu překračují o 2,5 miliardy korun limit stanovený konvergenčním programem. Podle Sobotky je však překročení limitu zcela nepatrné a nebude znamenat žádný problém.