Migrační pakt EU neumožňuje nařídit přijetí uprchlíků, uvedl Rakušan

Migrační pakt EU neumožňuje nařídit členskému státu unie, aby přijal na své území část uprchlíků, řekl dnes ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Tvrzení opozice o opaku označil za předvolební rétoriku opozice a za politiku strachu, která se bohužel vyplácí. Uvedl to dnes v rámci mimořádného jednání Sněmovny k migračnímu paktu, které podobně jako koncem února iniciovali poslanci opozičního hnutí ANO.

"Máme tady politiku strachu, která se bohužel vyplácí. Chalífát se z České republiky nestane," uvedl ministr k varování předsedy ANO Andreje Babiše, že se kvůli paktu bude Česko potýkat se stejnými problémy s islámskými uprchlíky jako některé západoevropské státy. "Neboť v ČR tyto problémy nejsou, populisté a extremisté přicházejí se šokujícími obrázky z ciziny, kde migraci nezvládli", uvedl Rakušan.

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil migrační pakt Evropské unie za největší zradu v novodobých dějinách České republiky, které se dopustili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Dohoda je podle lídra ANO "šílená a obludná", obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje k přijímání migrantů z Afriky a z Blízkého východu podle představ Bruselu. Babiš to řekl v úvodu dnešního mimořádného sněmovního jednání, které nechali k migračnímu paktu svolat stejně jako koncem února poslanci ANO. Premiér Fiala, jenž je na jednání Evropské rady v Bruselu, naopak tvrdí, že největší zrady Česka se dopustil Babiš.