Milena Grenfell-Baines připomene osud Wintonových dětí

Lady Milena Grenfell-Baines

V aule pardubické univerzity proběhne ve čtvrtek 13. března setkání s lady Milenou Grenfell-Baines, která je jedním z tzv. Wintonových dětí. Její životní příběh přiblíží i dokumentární film režiséra Mateje Mináče Síla lidskosti. Britský makléř Nicholas Winton před tím, než vypukla druhá světová, zachránil 669 převážně židovských dětí z Československa. Během války se o ně postaraly rodiny ve Velké Británii.

Lady Milena Grenfell-Baines se narodila 11. listopadu 1929 v Praze jako Milena Fleischmannová. Její otec Rudolfa Fleischmann byl antifašista, zajistil například, že německý spisovatel Thomas Mann získal čs. občanství. To mu umožnilo emigrovat z nacistického Německa. Nevlastní matka stihla Milenu společně s její mladší sestrou poslat 31. července 1939 do Anglie. Dívky odjely jedním z posledních vlaků, které organizoval Nicholas Winton. Milena ve Velké Británii vystudovala Československou státní školu ve Walesu, kterou zde zřídila československá exilová vláda. Poté se stala dětskou ošetřovatelkou a v padesátých letech působila dva roky jako au-pair ve Francii. Následně se vrátila do Prestonu, kde potkala svého budoucího manžela, předního britského architekta sira George Grenfell-Bainese. V jeho ateliéru "GG" pracovali například i čeští architekti Jan Kaplický a Eva Jiřičná. Se svou rodinou dosud žije v Prestonu.

Lady Milena Grenfell-Baines se celý život hlásila k oběma svým vlastem a vždy se aktivně zapojovala do veřejného dění. V roce 1998 se stala předsedkyní British Czech and Slovak Association, nejvýznamnější krajanské organizace ve Velké Británii. Jako členka Dvořákovy společnosti ve Velké Británii podporuje také uvádění české hudby, zprostředkovává účinkování českých umělců ve Velké Británii nebo návštěvy britských studentů v České republice. V roce 1999 získala Cenu Jana Masaryka Gratias agit, udělenou ministrem zahraničí ČR za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Byla také zařazena mezi deset nejvlivnějších Češek ve světě.

"Mileninu prezentaci jsem před několika roky slyšela na Univerzitě v Manchestru. Uvědomila jsem si tehdy, jak zásadní je autentičnost jejího podání, energie a pozitivního životního postoje," přibližuje osobnost lady Grenfell-Baines Andrea Koblížková, vedoucí Jazykového centra Univerzity Pardubice, které toto setkání pořádá. Během něj bude promítnut i dokument slovenského režiséra Mateje Mináče Síla lidskosti, který připomíná čin sira Wintona. Film z roku 2000 získal řadu mezinárodních cen. "Zároveň si tímto filmem připomeneme nadcházející životní jubileum sira Nicholase Wintona, který v loňském roce oslavil úctyhodných sto čtyři let. Jeho akce na záchranu židovských dětí z obsazeného Československa v roce 1939 vyvolávají dodnes nesmírnou úctu a obdiv. V současné době probíhá petiční kampaň za nominaci sira Wintona na Nobelovu cenu míru," připomíná Koblížková.