Miloš Zeman jede do Prahy na seminář, ovlivňovat ČSSD prý nechce

Bývalý předseda vlády a sociální demokracie Miloš Zeman jede tento týden do Prahy na seminář stavařů, na kterém bude spolu s dalšími bývalými evropskými politiky hovořit o rozšíření Evropské unie. Rozhodně popřel spekulace, že chce ovlivňovat dění v ČSSD. Politika ho prý neláká. "Já ji pozoruju s úsměvem jako divák. Já nemám touhu vrátit se na jeviště," řekl ČTK. "Aby bylo úplně jasno, po té přednášce se přes víkend věnuji rodině a v pondělí ráno se opět vracím na Vysočinu," zdůraznil.

Téměř čtyřicetičlenné sociálnědemokratické předsednictvo se bude v sobotu zabývat porážkou, jíž ČSSD utrpěla ve volbách do Evropského parlamentu. Diskutovat se bude nejen o rekonstrukci vlády a změně nynější politiky ČSSD, ale také o střídání ve vedoucích stranických funkcích.

Miroslav Šlouf, který se považuje za Zemanova přítele, ČTK řekl, že bývalý předseda by byl svolný vrátit se zpět do politiky jen za situace bezvýchodné pro sociální demokracii. Nepovažuje prý za nereálné, že se tak stane. "Jestli bude taková situace, kdy ta strana prostřednictvím třeba sjezdu povolá Zemana zpátky do politiky, on se tomu podle mého názoru zcela jistě bránit nebude," uvedl. Připomněl, že za podobných okolností se do politiky vrátili Winston Churchill a Charles de Gaulle.