Miloš Zeman: Teroristé by svoje peníze do českých bank nedali

I při snížené inteligenci by teroristé peníze do českých bank nedali, protože viděli, jak v minulosti fungují, řekl český premiér Miloš Zeman během návštěvy Spojených států na dotaz, zda úřady objevily jejich účty v českých peněžních ústavech. "Nejsem si vědom takových případů," odpověděl Zeman na dotaz, zda se tam teroristické peníze našly. "Také si uvědomte, že při minulém stavu českého bankovního sektoru a ani při předpokládané nižší inteligenci teroristů není pravděpodobné, že by používali právě český bankovní sektor k těmto operacím," uvedl Zeman. Dodal, že teroristé by patrně volili jiné bankovní ústavy, které poskytují anonymitu.

Premiér Miloš Zeman podpořil ve Washingtonu rozhodnutí české vlády o prodeji českého výrobce nákladních automobilů Tatry Kopřivnice americké společnosti SDC International, Inc., protože jejím strategickým investorem je společnost Terex, jejíž výrobní program si s výrobky Tatry nekonkuruje, nýbrž je doplňuje. "Není to společnost, která kupuje tento podnik, aby ho uzavřela," řekl k Terexu premiér po setkání s jejími zástupci během své návštěvy Spojených států. Terex podle něho přejímá zodpovědnost za Tatru. Právě Terex jako kapitálově silná společnost je podle něj schopna zajistit rozvoj Tatry. Zeman kdysi kritizoval možnost prodeje české automobilky SDC, protože ji považoval za společnost s prázdnou skořápkou.

Miloš Zeman hájil při setkání se zástupci americké společnosti Duke Energy, která se uchází privatizaci českého plynárenství, rovnost soutěžních podmínek pro všechny zájemce. "Pravidla jsou pro každého uchazeče stejná," řekl na brífinku ve Washingtonu, kde pokračuje jeho týdenní návštěva Spojených států. Zájemci o plynárenskou společnost Transgas a distribuční firmy budou muset předložit závaznou nabídku na začátku prosince.

Jen hromádka písku zatím označuje v parku před washingtonským sídlem Světové banky místo, kde má v budoucnosti stát socha prvního prezidenta Československa Tomáše Garrigua Masaryka. Prostranství navštívil premiér Miloš Zeman, který během pracovní cesty po USA jednal i se zástupci Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. "Je to dar České republiky Spojeným státům," řekl ČTK Milton Cerny, předseda prestižní krajanské společnosti Američtí přátelé České republiky, která se o vztyčení Masarykovy sochy zasazuje. Sdružení stále jedná s vedením Národní galerie o předání Masarykovy sochy z dílny českého umělce Vincence Makovského. Krajanské sdružení si klade za cíl informovat a vzdělávat americká média a politiky o úspěších a ambicích České republiky. Sdružení má své webové stránky na adrese www.afocr.org/american.htm.