Architekt Jiří Boudník: Na místě Dvojčat vyroste nejvyšší mrakodrap Ameriky

Foto: ČTK

Po jedenáctém září 2001 se na odklízení trosek Světového obchodního centra podílela řada profesionálů i dobrovolníků. Jedním z nich byl Čech - architekt Jiří Boudník, který už dlouho žije a pracuje v New Yorku. Pomohla mu jeho profese i kontakty na místě neštěstí, když sehnal podrobné plány Dvojčat. Pomocí nich mohl navigovat záchranáře a ukazovat jim nejkritičtější místa zřícených věží. O jeho zážitky se blíže zajímal kolega Jan Charvát.

Jiří Boudník na Manhattanu
Ke dvěma mrakodrapům Světového obchodního centra dorazil 11. září 2001 Jiří Boudník poměrně brzo. Pracoval totiž v nedalekém federálním soudu, kde měl zrovna poradu s kolegy. Potom co uviděl bortící se věže neváhal a vydal se na místo neštěstí.

"První věž, ta jižní, padala, když jsem byl uprostřed Brooklynského mostu. To znamená, že jsem by ve vzdálenosti, ze které jsem viděl lidi skákat z oken. Nejdřív jsem si myslel, že padají části toho opláštění nebo nějaké trosky. Až poté mi došlo, že to byli lidé, kteří nemohli vydržet ten žár. Zvolili jednu smrt před druhou."

Trosky odklízel Jiří Boudník dalších půl roku. Hned po zřícení získal detailní plány obou budov, což v napjaté situaci pomohlo. Vyrobil také papírové modely místa, které sestavil hned další víkend po událostech. Ty ukazovaly zborcené části a méně poškozené části budovy. Své dojmy z prvních dnů hledání popisuje architekt takto:

Ground Zero,  foto: ČTK
"Nejtěžší fyzicky bylo rozeznat, kde vlastně stojíte. Všechno mělo pěticentimetrový povrch bílého prachu. Někdy člověk stál v něčem, co nebylo úplně trvdé podloží. Člověk dostal okamžitě šok nebo strach, že šlápl do něčeho, co nemusí být neorganické, ale může to být něco jiného. Druhá věc, více psychologická, bylo to hrozné ticho. Občas zapískala píšťalka a všichni se jsme museli zastavit a stroje se musely vypnout. Naslouchali jsme, a hrozné bylo, že jsme naslouchali jenom tichu."

11. září na letošních oslavách prezidenti Barack Obama a George Bush stáli v místě bývalého Světového obchodního centra. Zatím je tu park se dvěma obrovskými bazény - celé místo je upraveno památečně. Na místě se ale chystá vyrůst velmi ambiciózní stavba. Přitom dlouho probíhaly spekulace, co bude místě bývalých Dvojčat stát.

Freedom Tower
"Teď tam bude nová věž, která bude nejvyšší budovou Ameriky. Říká se jí Freedom Tower, věž svobody nebo také One World Trade Center, Světové obchodní centrum 1. Pod ní budou asi čtyři další budovy, které budou postupně nižší. Budou vytvářet takovou spirálu, která se bude od středu odvíjet dolů. Bude to dávat New Yorku záchytný bod, ale nikdy to nenahradí ty dva prsty těch věží."

Budovy Světového obchodního centra po nárazu letadel postihl takzvaný dominový efekt, to znamená, že patra se zřítila do sebe. Velmi dobře patrné je to ze záběrů z místa neštěstí nebo z fotografií pořízených při katastrofě. Po částečném roztavení oceli nosné části nápor nevydržely. Americké úřady proto po 11. září přijaly další opatření, která mají zvýšit bezpečnost vnitřních částí budov.

11. září 2001,  foto: Michael Foran,  Creative Commons 2.0
"Každé desáté patro musí být vyztužené, aby nedošlo k progresivnímu kolapsu, aby v podstatě se to zastavilo u devátého patra. Jsou také širší schodiště. Schodiště jsou bezpečně zabezpečeny nejen sádrokartonem nebo nasprejovaným protipožádním povlakem, ale je zabezpečené, aby se požár nedostal do schodišť, aby ty únikové cesty byly vždycky otevřené."

Podle svých slov se Jiří Boudník stále setkává s těmi, se kterými pomáhal odklízet trosky. Vznikla tak dlouhobá přítelství. Na oběti i záchranáře se vzpomínalo 11. září nejen v New Yorku, ale po Evropě a v Praze. Na pražské Kampě odhalil primátor Bohuslav Svoboda v neděli pomník 343 hasičům, kteří zachraňovali životy po útocích; a na zahradě Černínského paláce vystoupila skupina Plastic People of the Universe.