Ministerstvo odmítá návrh ministra Bureše na výkonové známky pro kamiony

Ministerstvo dopravy nepodporuje návrh ministra Jaroslava Bureše na dočasné zavedení výkonových známek pro nákladní vozidla nad 7,5 tuny. Podle ministra dopravy Milana Šimonovského je návrh nerealizovatelný. Šimonovského překvapilo, že Bureš prezentoval v tisku svůj záměr, aniž by ho konzultoval s odborníky, řekla mluvčí MD Marcela Švejnohová.

Podle Bureše by si přepravci s vozy nad 7,5 tuny již od poloviny letošního roku museli místo dosavadních dálničních nálepek koupit výkonové známky, jejichž hodnota by odpovídala ročnímu počtu ujetých kilometrů. Má jít o přechodné opatření do doby, než stát zavede elektronické mýtné, tedy v podstatě do roku 2007. Za kilometr by dopravci podle Bureše zaplatili asi čtyři koruny.

Na základě usnesení vlády z minulého týdne připravuje ministerstvo dopravy návrh možných principů zpoplatnění dálnic v přechodném období do zavedení elektronického mýtného. Vládě ho předloží po meziresortních konzultacích začátkem února. Česká republika usilovala o zdražení jednodenní tranzitní známky, což jí nepovolila Evropská unie. Diskutovalo se také o zrušení jednodenní a zavedení dražší třídenní známky. Ve hře je také systém, podle kterého by dopravci předem deklarovali ujeté kilometry a podle toho by platili.