Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Českou politickou scénu rozvířil zásah Vojenské policie v České televizi, která tam minulý pátek hledala dokument z ministerstva obrany.

Foto: ČTK
Českou politickou scénu rozvířil zásah Vojenské policie v České televizi, která tam minulý pátek hledala dokument z ministerstva obrany. Dokument upozorňuje na to, že Vojenské zpravodajství v roce 2007 zřejmě rozšiřovalo diskreditační materiál na náměstky ministryně Parkanové. Vše měl řídit jeho tehdejší ředitel Miroslav Krejčík. Ten to však popřel a materiály označil za falzifikát. Složku chtěla Vojenská policie získat už dříve, v pátek večer přišla s ozbrojeným komandem. Na základě soudního příkazu téměř pět hodin prohledávala jednu z kanceláří. Podle šéfredaktora zpravodajství Karla Nováka mohla být Krejčíkova složka pouze záminkou k razii:

"Jde o to, že v té kanceláři jsou materiály tří redaktorů, kteří všichni tři pracují na bezpečnostních kauzách. A tím, že došlo k zabavení počítačů, notesů s telefonními čísly, diářů, vizitek, tak se dá s těmi materiály pracovat, analyzovat je a zjistit třeba to, v jakém stádiu máme rozpracovány současné kauzy, které se týkají ministerstva obrany, bezpečnostních složek a třeba i to, jak jsme se k nim dostali."

Foto: ČTK
Postup ozbrojené skupiny se samopaly odsoudil premiér, televize podala trestní oznámení a ministr obrany Alexandr Vondra vzápětí postavil mimo službu lidi z vedení Vojenské policie. Řekl, že zveřejněný dokument v době, kdy o něm televize odvysílala reportáž, byl odtajněn. Nicméně verze, která byla ukázána na kameru, prokazatelně odtajněna nikdy nebyla. Přesto byl podle něj způsob zásahu vojenských policistů neadekvátní. Také státní zástupce uvedl, že vojenská policie pochybila. Zabavila i materiály, které s trestním řízením nesouvisí. Ve středu už policisté část materiálů televizi vrátili. Redaktor Karel Rožánek upřesnil, které materiály ještě postrádá.

"V podstatě jde o mé archivní kazety od r. 2005 do r. 2011 ze zahraničních cest. Tvrdí, že mají jenom jedno zařízení na prohlídku těchto kazet, takže ve chvíli, kdy to prohlédnou, prověří, přivezou nám to zpátky. Ale ztratily se tu nějaké věci, kolega například nemůže najít PIN na na e-banking, což mu trošku komplikuje život. A kolega Rosí taky nemůže najít některé materiály, které tady měl, takže uvidíme, co všechno ještě vrátí policie."

Kauza se v úterý dostala i na půdu parlamentu. Opoziční ČSSD se rozhodla vyvolat mimořádnou sněmovní schůzi, na které by poslanci měli probrat zásah Vojenské policie v České televizi i kauzu sporných zakázek při českém předsednictví EU.


Foto: ČTK
V úterý začala pravidelná březnová schůze sněmovny. Poslanci na ní zamítli návrh ČSSD na zavedení institutu korunního svědka. Kritici se obávali například možného zneužívání. Institut korunního svědka měl zavést možnost beztrestnosti pro pachatele, který by pomohl rozkrýt závažný zločin. Exministr vnitra a poslanec ČSSD Martin Pecina trvá na tom, že Česko institut korunního svědka potřebuje.

"V případě, že by se někde například odhalily podezřelé toky peněz, tak by byla velká šance, že by někdo z těch, kteří se bojí odhalení, přišel a dožadoval se ochrany tohoto institutu. A mohl by policii a státnímu zastupitelství sdělit informace, které by pak skutečně vedly k potrestání hlavních viníků."

Sněmovna rovněž odmítla návrh opoziční ČSSD, aby bohatí lidé museli dokládat původ svého majetku. Podle vládních poslanců byl návrh v rozporu s listinou práv a bylo by možné jej obcházet. K odhalení nezákonně nabytého majetku by prý stačilo více využívat platné zákony. Návrh zákona o přiznání k registrovanému majetku navrhují sociální demokraté opakovaně.

Poslanci naopak schválili změnu v organizaci úřadů práce a novelu zakazující některé nové drogy. Jde o reakci na prudký nárůst nabídky nových narkotik hlavně na severu Moravy. Nové syntetické drogy se šíří v Evropě podle předkladatelů už asi tři roky. Novinkou na drogové scéně je, že se o obchod s pervitinem stále častěji začínají zajímat vietnamské zločinecké struktury. V Modřanech nedávno zadrželi policisté 36-letého muže vietnamské národnosti. U sebe měl 8,5 kilogramu velmi čistého pervitinu. To je množství, které se v roce 2008 zachytilo v celém Česku. Hodnota drogy byla 40 milionů korun.


Foto: ČTK
Ústavní soud zrušil balík úsporných zákonů, který na podnět vlády přijal parlament ve stavu legislativní nouze. Vyhověl tak ústavní stížnosti sociální demokracie. Jeho rozhodnutí ale platí až od konce letošního roku. Podle soudců by měla vláda sociální škrty prosadit znovu, a to správným způsobem. Podle premiéra Petra Nečase bude kabinetu rozhodnutí soudu respektovat, ale nesouhlasí s ním.

"Jsem přesvědčen, že vláda měla své zákonné důvody vzhledem k obavám z vysokých hospodářských škod a že právem vyhlásila stav legislativní nouze. Jak jsem ale už řekl, toto stanovisko Ústavného soudu budeme plně respektovat."

Vláda je podle premiéra dost silná, aby schválila balíček sociálních škrtů znovu.


Foto: ČTK
Dvě vojenská letadla s lidmi evakuovanými z Japonska přistála ve čtvrtek ráno na armádním letišti v pražských Kbelích. Speciály přivezly více než 100 lidí, kteří využili možnost odletět ze země postižené následky zemětřesení a vlnou cunami. Byla mezi nimi i část orchestru České filharmonie, která je v těchto dnech v Japonsku na turné. Kvůli možnosti ozáření radioaktivními látkami z poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 byli pasažéři změřeni dozimetrem. Všechny testy dopadly negativně.


Jaderná elektrárna Fukušima,  foto: ČTK
České jaderné elektrárny jsou bezpečné! V souvislosti s havárií japonské jaderné elektrárny Fukušima to řekl premiér Petr Nečas. U českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany podle něj není důvod k obavám o jejich bezpečnost a žádné odstávky nejsou plánovány. Vláda nadále počítá s dostavbou Temelína. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová vládě podala zprávu o jaderné krizi v Japonsku, České republiky se nedotkne:

"Vzdálenost deset tisíc kilometrů je prostě natolik velká, že i když k nám třeba po nějakých čtrnácti dnech či měsíci doletí stopové množství z úniku ve Fukušimě, například césia 137, bude to zajímavé vědecky, ale není to důvod k žádným ochranným opatřením. To prostě nastat nemůže."


Za krádeží jedné z variant vzácné fotografie Vlna Františka Drtikola je zřejmě více zlodějů. Myslí si to ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea v Praze Helena Königsmarková, podle které krádeži napomohla lidská chyba. Prodat jednu z řady fotografií může zloděj podle ředitelky muzea výhradně na černém trhu. Hodnota ukradené fotografie je nevyčíslitelná. Dílo zmizelo zřejmě v neděli podvečer, krátce před zavírací dobou muzea.