Přehled tisku

Zleva Jan Kubice, Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny komentují snahy o zprůhlednění financování politických stran. Návrh ministra vnitra Kubiceho považuje deník za vějičkový zákon, který je navenek avantgardní, ale ve skutečnosti je ho možné snadno obejít a rozmělnit.

Zleva Jan Kubice,  Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg
Hospodářské noviny komentují snahy o zprůhlednění financování politických stran. Návrh ministra vnitra Kubiceho považuje deník za vějičkový zákon, který je navenek avantgardní, ale ve skutečnosti je ho možné snadno obejít a rozmělnit. "nejpřilnavější mucholapkou je návrh na zřízení úřadu, jenž by dohlížel na dodržování nových pravidel stranického financování. na první pohled to nevypadá špatně: útlá instituce o patnácti lidech - v čele předseda volený senátem a potvrzovaný prezidentem. Ale špatně se z toho může rychle udělat. Jen si připomeňme nejvyšší kontrolní úřad, který strany vzaly útokem a už dokonale ovládly. Po téhle úspěšné okupaci by Kubiceho subtilní institůtek sluply jako malinu. Nikterak okatě, ovšem. Klidně by napoprvé povolali do čela uznávanou osobnost, aby vybudovala úřadu jisté renomé. A na její místo pak dosadit nějakého bývalého, trochu pozapomenutého politika, jenž bude mít pochopení pro potřeby nejsilnějších stran." Komentář nicméně v závěru připouští, že "tunely stranického financování jsou natolik jemné, že jakýkoliv pokus o zprůhlednění musíme uvítat. Ovšem... Kubiceho návrhy by se neměly stát pompézním závěsem, za nímž se odhazují účinnější zbraně jedna po druhé."


Lidové noviny si v souvislosti s výběrem pětice kandidátů na ředitele České televize kladou otázku, zda je prostřednictvím Rady ČT uplatňováno právo veřejnosti na kontrolu činnosti této veřejnoprávní instituce. Podle deníku je to "bohapustá právní teorie". "Míra veřejnoprávnosti je v této zemi určena především spokojeností vrchních volitelů, tedy Poslanecké sněmovny. Ta vybírá Radu české televize, která určuje ředitele. Všichni v radě vědí, koho zastupují a podle toho výběr vypadá." deník v závěru shrnuje: "Může být nový šéf ČT něčím jiným než pokračováním předchozího ředitele Jiřího Janečka jinými prostředky? teoreticky jistě, pokud se zvolený ředitel rozhodne jednat v zájmu veřejnosti, a nikoli tak, jak naslibuje v nejbližších dvou týdnech (do závěrečné volby) nejrůznějším lobbistům."


Právo komentuje výsledky české ekonomiky za poslední měsíc. "Propad naší - i celoevropské - stavební výroby o deset procent zrovna v létě, na vrcholu stavební sezóny, není kapkou v moři. V tomhle létě padl mýtu o sice pomalém, obtížném, ale nezvratném oživení. Nic takového nenastane. Zároveň padl mýtus o tom, že před velkou krizí nás už vždycky - znovu a znovu - zachrání pumpování peněz do privátních bank." Komentář dovozuje, že napumpování 18 bilionů dolarů do soukromých bank, ke kterému došlo v uplynulých čtyřech letech, nevede k ničemu. Jejich bezcenná a toxická aktiva byla přenesena na státní a veřejné rozpočty a na všechny státy, protože finanční sektor je globálně provázaný. "Aby státy zatáhly bankéřský večírek v plné výši, je nutné poslat k šípku veřejné financování zdravotnictví, školství, důchodů a sociálních programů, které lidé chtějí a potřebují. (...) Sociální služby by musely klesnout na úroveň roku 1930. Ale to by přece nebyl jen konec pohádky o nynějším oživení (...), to by byl konec demokracie," píše Právo.


První návrh Státní energetické koncepce z dílny ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) počítá s tím, že v budoucnu masivně vzroste podíl jaderné energie. Ze současných 20 terawatthodin (TWh) by se množství energie z jádra mělo postupně v následujících 50 letech zvýšit nejméně pětkrát. Pokud by Česko plán koncepce dodrželo, země by na jaderné elektřině fungovala nejméně z 80 procent, píšou ve svém čtvrtečním vydání Hospodářské noviny. Konečný návrh koncepce má MPO vládě předložit do konce roku. "Nyní vznikají jednotlivé pracovní verze eventuálních scénářů, které se opírají o dopady do HDP a mezinárodní konkurenceschopnosti,"řekl HN ministr průmyslu Martin Kocourek. Koncepce představuje tři cesty, kudy se má česká energetika ubírat. Dvě verze počítají s prolomením těžebních limitů hnědého uhlí. Kocourek už dříve řekl, že bude přesvědčovat vládu, aby se rozhodla pro verzi s prolomením těžby. Všechny varianty nicméně počítají s masivním nárůstem výroby jaderné energie. Největší - až dvojnásobný - nárůst jaderné elektřiny se očekává v letech 2025 až 2030; tedy v době dostavby druhého bloku Temelína. Koncepce počítá v roce 2060 se spotřebou kolem 80 TWh, Česko by tak podle HN vyrábělo až dvojnásobek toho, co spotřebuje. Kocourek tvrdí, že přebytek by se používal k napájení elektromobilů, které by v té době měly být rozšířené. Podle zdroje obeznámeného s tvorbou koncepce by se však elektřina prodávala také do zahraničí."Pokud bychom nechtěli, aby se energie exportovala, tak nebudeme chtít, aby tady jaderné elektrárny stály,"řekl deníku zdroj. A osud ostatních energetických zdrojů? Podle jednoho z návrhů koncepce se po roce 2030 úplně zruší výroba energie z fotovoltaiky. Význam zbytku obnovitelných zdrojů se za předpokladu dnešní úrovně technologií nebude zvyšovat. Koncepce také počítá s postupným snižováním závislosti na ropě a zemním plynu.


Foto: Vangelis Thomaidis / Stock.XCHNG
Skupina PPF, ovládaná nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem, se podle deníku E15 chystá na vstup do farmaceutického byznysu. Proniknout do nového odvětví, ve kterém skupina zatím nepůsobí, jí má pomoci Karel Nohejl, bývalý šéf tuzemské pobočky konzultantské firmy McKinsey & Co. PPF už údajně také drží licence na výrobu několika léků. PPF nechce své námluvy s farmaceutickým byznysem nijak komentovat, šéf komunikace holdingu Milan Tománek se nechtěl vyjádřit ani k Nohejlovu angažmá. Podle listu E15 je však mezi zaměstnanci skupiny a má časově omezený kontrakt na devět měsíců. Teprve poté se Kellner rozhodne, zda a jak PPF do nového oboru podnikání vstoupí.


Policisté na Domažlicku vyšetřují případ mimořádně agresivního chování piráta silnic. Podle informací deníku Právo se šestatřicetiletý útočník po riskantním předjíždění dostal do kolize s linkovým autobusem a pak jeho řidiče brutálně zbil. Třiašedesátiletý muž bojuje o život v plzeňské fakultní nemocnici s těžkým poraněním hlavy. Jeho stav je velmi vážný, potvrdila listu mluvčí nemocnice Renata Jenšíková. Agresora policie zadržela, státní zástupce ho ale propustil na svobodu s tím, že není důvod na něho podávat návrh na vazbu, píše deník.