Ministr Bureš dostal od ODS anticenu Plyšový paragraf za nekvalitní normu

Antiocenění Plyšový paragraf za největší nesmysl v českém právu dostal ministr a předseda Legislativní rady vlády Jaroslav Bureš. V nedělním diskusním pořadu České televize mu ji předal stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil. "Má to mýt jakási výstraha pro tuto vládu, má to být upozornění na to, že naše právo je nekvalitní a nepřehledné," řekl Pospíšil k ocenění v podobě červeného modelu paragrafu. Bureš ji konkrétně dostal za ustanovení novely občanského soudního řádu, podle něhož má být pošta od soudů odesílána v zalepených obálkách.

"Je to trošku humorné, to doručování není zrovna výsledkem mé péče," poznamenal Bureš. Na "vskutku podivném" ustanovení podle ministra mimořádně neústupně trvala Česká pošta, neboť měla obavy z přebírání nezalepených soudních obálek a tvrdila, že jejich zalepování by pro ni znamenalo obrovské náklady. "Náklady České pošty na olizování obálek jsou zřejmě enormní," dodal.

V užším výběru byly podle Pospíšila i nepřijatý vládní návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, který umožňoval firmy trestat i za znásilnění, nebo návrh na zákaz přeměny nemocnic na obchodní společnosti. ČSSD jej zejména s KSČM vložila ve sněmovně do zákona o snižování hluku; Senát to už odmítl a sněmovna se bude muset návrhem zabývat znovu.