Ministr Fuksa: Růst nižší sazby DPH zvedne cenu potravin zhruba o 3 pct

Plánovaný růst snížené sazby daně z přidané hodnoty se promítne do zvýšení cen potravin asi polovinou, tedy zhruba třemi procenty. Ministr zemědělství Ivan Fuksa to uvedl v pořadu České televize. Podle prodejců to bude i kvůli zdražení elektřiny víc. Stínový ministr zemědělství a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik tvrdí, že kvůli růstu DPH se zhorší kvalita potravin. Fuksa předpokládá, že zvyšování cen by mohl přibrzdit konkurenční boj supermarketových sítí, které neustále tlačí na snižování cen. Zdražení potravin kvůli vyšší DPH a růstu cen energií očekává i prezident Agrární komory Jan Veleba, předpokládá přenos tlaku na nižší ceny od prodejců přes zpracovatele na zemědělce. "To může mít likvidační vliv na zbytky chovu prasat v České republice, na produkci vepřového masa," uvedl Veleba. Stát může podle Fuksy chovatelům pomoci tím, že by ovlivňoval ceny jejich vstupů a podpořil snadnější přístup českých výrobků na tuzemský trh.

Snížená sazba DPH by se podle plánů vlády měla od roku 2012 zvýšit ze současných deseti procent na až 17 procent. Zároveň by se podle premiéra Petra Nečase měla snížit základní sazba DPH z 20 na 19 procent a firmám by klesly odvody na sociální pojištění o 3,5 procenta. Chybějící peníze by měly být nahrazeny právě růstem snížené sazby DPH. Záměr zvýšit spodní sazbu DPH kromě KSČM kritizovala také ČSSD.

Státní podnik Lesy České republiky by se měl přeměnit na akciovou společnost v průběhu příštího roku. Část nerozděleného zisku firmy by pak mohla být použita na financování důchodové reformy, čímž by vláda získala až sedm miliard korun. V diskusním pořadu České televize to dnes uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Transformace Lesů ČR na akciovou společnost je podle Fuksy poměrně legislativně jednoduchý proces. Fyzicky však bude velmi složitá, protože Lesům ČR patří polovina lesů v zemi. Důchodová reforma má podle plánů současné vlády začít platit od roku 2013. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že komunisté přeměnu Lesů ČR na akciovou společnost podporovat nebudou.